Seinämaalauksilla kantaa paremman huomisen puolesta

Mikkelin Savilahdenkadun alikulkusilta sai eilen lisäväriä Kalevankankaan oppilaiden työstämän seinämaalauksen myötä. Koko seinän mittaisella maalauksella haluttiin ottaa kantaa nuorison hyvinvoinnin ja paremman tulevaisuuden puolesta. Tempauksen taustalla on työpaja, jota guatemalalaisnuoret vetivät yhdessä Taksvärkki ry:n kanssa.

päivätyöt
Brenda Gonzáles Lares, Lupita McLaughlin Villeda, taksvärkki ry, Savilahdenkadun alikulkusilta
Guantemalalaiset Lupita McLaughlin Villeda ja Brenda Gonzáles Lares osallistumassa Savilahdenkadun alikulkusillan maalaustöihinYle / Juho Liukkonen

Guatemalalaisnuoret kannustivat mikkeliläisiä nuoria ottamaan kantaa paremman tulevaisuuden puolesta seinämaalauksilla. Mikkelin Savilahdenkadun alikulkusilta sai lisäväriä Kalevankankaan oppilaiden työn tuloksena. Tempauksen taustalla oli työpaja, jota vetivät guatemalalaisnuoret yhdessä Taksvärkki ry:n kanssa.

Kurssia vetäneet guatemalalaiset Brenda Gonzales Lares ja Lupita Mcaughlin Villeda ovat ensimmäistä kertaa Suomessa. Tämä on myös ensimmäinen kerta kun he käyvät ulkomailla.

- Kokemus on ollut meille positiivinen. Meidät valittiin erilaisten kokeiden kautta edustamaan Guatemalaa ja meidän nuorisoverkostoja Suomeen, Brenda kertoo hymyssä suin.

Seinämaalauksilla nuorten ääni ja oikeudet kuuluviin

Taksvärkki ry:n kampanjan "Huominen tehdään tänään" ideana on kehittää nuoria aktiivisiksi kansalaisiksi ja rohkaista heitä ilmaisemaan mielipiteitään. Brendan ja Lupitan kanssa järjestettyjä työpajoja on järjestetty kuluneen viikon aikana myös muun muassa Helsingissä ja Ihastjärvellä.

Seinämaalauksia lähdetään jäsentämään nuorten arvomaailmaa ongelmalähtöisesti.

- Osanottajat etsivät ennen varsinaista maalausprosessia jonkin maailmanlaajuisen ongelman ja esittävät sille ratkaisun. Jos esimerkiksi ongelmana on viha, niin vastauksena voi olla rakkaus, Lupita selittää.

Mikkeliläiset nuorten seinämaalauksessa ongelmiksi nostettiin esimerkiksi väkivalta ja päihteet. Ratkaisuiksi seinämaalauksessa esitettiin puolestaan toisten tukemista, välittämistä, rauhaa ja rakkautta.

Mikkeliläisnuorten arvomaailma saa vastakaikua guatemalalaiskaksikolta.

- Olen huomannut, että suomalaisilla ja guatemalalaisilla on samanlainen arvopohja. Jos Guatemalan nuoret ja suomalaiset nuoret tekisivät enemmän yhteistyötä, niin saataisiin takuulla suuri muutos aikaan, Lupita visioi.

Seinämaalaus muutakin kuin pelkkä graffitti

Seinämaalausidea on guatemalalaista perua. Guatemalan kaupunkikuvassa näkyvät seinämaalaukset, eli muraalit ovat paikallisille keino välittää tietoa. Työpajaa vetänyt kaksikko ei miellä seinämaalauksia töhryiksi vaan taidemuodoksi ja tiedonvälityskeinoksi.

- Seinämaalauksilla halutaan lähettää välittävää viestiä, jolla voidaan vaikuttaa ympäröivään yhteiskuntaan. Olen yllättynyt positiivisesti siitä, kuinka hyvin suomalaiset nuoret ovat sisäistäneet seinämaalauksien idean ja lähteneet mukaan, Brenda iloitsee.

- Graffitit ovat usein sekavia. Niistä ei saa kaikki selvää eivätkä lapset välttämättä ymmärrä niiden sisältöä. Seinämaalauksissa ideana on se, että viesti menee kaikille perille ja niiden sisältö koskettaa erityisesti lapsia ja nuoria, Lupita täydentää.

Luvat seinämaalaamiselle saatiin helposti

Luvat seinämaalaukseen irtosi Mikkelissä yllättävän helposti, vaikka seinämaalauskulttuuria nähdäänkin vain harvoin.

- Oli yllättävän helppoa saada luvat. Sain Kalevankankaan koululta vinkin, että heidän lähellä sijaitsevaan alikulkutunneliin voisi maalata. Ei tarvinnut soittaa kuin yksi puhelu kaupungille. Siellä oltiin heti sitä mieltä, että idea on tosi hyvä, Pamela Arslan Taksvärkki ry:stä iloitsee.

Toisin kuin graffittikulttuurissa on yleensä tapana, yhteistyössä tunneliin tehdyn seinämaalauksen ei ole tarkoitus kadota pitkään aikaan.

- Toivottavasti joku muu koulu vielä intoutuu täydentämään meidän työtä, Pamela haaveilee.