Koe uusi yle.fi

Petri Kejonen: Ahtisaari donkkaa tykimmin

Uudemman ajan Colosseumilla, sosiaalisessa mediassa, on käännetty peukut alas tasavallan presidentin vetämän nuorten syrjäytymisryhmän nettisivuille. Sivuilla esitellään tavallisia asioita, joilla voidaan auttaa syrjäytymisvaarassa olevia nuoria. Niinistöllä on kuitenkin silkkihanskat, jos häntä vertaa presidentti Martti Ahtisaareen.

Yle Blogit
Petri Kejonen.
Petri Kejonen.Lassi Seppälä / Yle

SDP:n ehdokkaana presidentiksi valittu Martti Ahtisaari puhuu kansalaisten velvollisuuksista Maanpuolustus-lehden haastattelussa tämän vuoden alkupuolella.

Haastattelu ei aiheuttanut minkäänlaista julkista keskustelua. Nyt on hyvä hetki nostaa entisen presidentin ajatuksia esiin.

Näin Ahtisaari haastattelussa:

Niinistöllä on kuitenkin silkkihanskat, jos häntä vertaa presidentti Martti Ahtisaareen.

- Minua on jo pidemmän aikaa vaivannut, että hyvinvointiyhteiskuntaamme perustettaessa on unohdettu käydä perusteellinen keskustelu siitä, mikä on yksilön rooli ja vastuu. Sen sijaan olemme keskittyneet puhumaan siitä, mikä on valtion rooli kansalaisia kohtaan.

- Kansalaisen velvollisuudet tässä yhteiskunnassa on kuitenkin erittäin relevantti kysymys. Jos ajattelemme ihmisten tavoittelemaa onnellista ja tasapainoista elämää, on jokaisen henkilökohtainen vastuu omasta elämästään aivan keskeistä.

Ja Ahtisaari jatkaa Maanpuolustus-lehden haastattelussa:

- Vastoinkäymisten varalta pitää tottakai olla turvaverkko, mutta lähtökohtana pitää silti olla oma vastuu. Nykytilanteessa julkinen sektori kärsii yksilötasolla itse aiheutetusta taloudellisesta painolastista, jota ilman voisimme kohdentaa julkisia varoja paljon tehokkaammin.

- Meiltä on puuttunut rohkeutta kertoa nuorille, että pitäkää huolta itsestänne. Vanha sananlasku "jokainen on oman onnensa seppä" pitää edelleen paikkansa.

Petri Kejonen
kirjoittaja on Radion Ajankohtaistoiminnan päällikkö