Havukka-Ahon ajattelija palaa teatterin lavalle

Kirjailija Veikko Huovisen 60 vuotta täyttävä klassikkoromaani tarjoaa uudenlaiselle esitykselle perusrakenteen. Musiikkia ja komediaa sisältävässä näytelmässä näkyy kuitenkin vahvasti nuoremman sukupolven kädenjälki.

Kotimaa
Havukka-Ahon ajattelija Kajaanin kaupunginteatterissa
Kalle Heikkinen / Yle

Kajaanin kaupunginteatterin lavalle Havukka-Ahon ajattelijan dramatisoivat ohjaaja Riku Innamaa ja teatterinjohtaja Miko Jaakola.

Jaakola kertoo neljän vuoden teatterinjohtajuuden aikana tehneensä paljon ohjelmistovalintoja, jotka liittyisivät paikallisuuteen. Tätä kriteeriä noudattaen Havukka-Ahon ajattelija tuntui itsestään selvältä valinnalta.

- Teoksesta löytyi myös nykyaikaa resonoivaa pintaa eli Konstan ajattelun kutsumus, jonkinlainen ajattelun vapaus ja hänen etsintänsä vapaaseen ajattelun tilaan, jossa voi rauhassa toteuttaa omaa ajattelijan kutsumustaan. Tämä tuntui omassa sydämessä sellaiselta, mihin itsekin kaipaa, Jaakola selvittää taustaa.

Yllätyksellisyys säilytetään viimeiseen asti

Klassikkoromaanista on tehty useita radiokuunnelmia, tv-sarja, pitkä elokuva ja korpifilosofi on nähty moneen kertaan myös teatterinlavalla. Lähes jokaisella lieneekin jonkinlainen käsitys siitä, millainen Havukka-Ahon ajattelijan pitäisi olla.

- Lähtökohtaisesti siinä on jotakin sellaista, mikä hirvittää. Toisaalta se on myös hirveän inspiroivaa koettaa löytää toinen tapa kertoa tarinaa, pohtii Innamaa.

Ohjaaja haluaa kuitenkin muistuttaa, ettei uusi tulkinta ole mitenkään vastakkainen edelliselle.

Oletko ottanut myöskin huomioon, että tämä ei ole pelkästään huvinäytelmä

Esko Vatula

- Kuvasto ja painotus vaihtuvat ja ikään kuin se teatterin kielioppi on erilaista. Mutta minun henkilökohtainen toiveeni on, että Huovisen maailma ja romaanin henki löytyy näytelmästä.

Ohjaaja ei halua pilata yllätyksellisyyttä eikä juurikaan paljasta, mitä uutta näytelmä tarjoaa.

- Olemme pyrkineet pitämään kiinni näyttämöllisen leikin ajatuksesta, Konstan lempeästä naurusta ja havainnoista, miten hän pystyy näkemään tärkeilijät naurettavina ja toisinpäin. Vähän sen kaltaista ajattelua olemme laskeuttaneet kaiken ylle.

Ei vain huvinäytelmä

Kajaanin kaupunginteatterin näytelmässä Konsta Pylkkäsen roolissa nähdään Esko Vatula, joka on aiemmin itsekin ohjannut Havukka-Ahon ajattelijan. Vatulalle myös kirjailija Veikko Huovinen on tuttu ja hänen mukaansa Huovinen oli hyvin kirjallinen ihminen.

On myös hirveän inspiroivaa koettaa löytää toinen tapa kertoa tarinaa

Riku Innamaa

- Muistan lauseen jonka Veikko sanoi minulle: Kuule Esko, oletko ottanut myöskin huomioon, että tämä ei ole pelkästään huvinäytelmä, Vatula muistelee hymyillen.

Vatula on iloinen, että näyttämölle tuodaan kevyitä sävyjä unohtamatta sitä, että Havukka-Ahon ajattelijalla on paljon sanottavaa. Vatula myös uskoo, että Veikko Huovinen elää pitkän elämän kirjailijana.

- Hänen teoksiaan tullaan lukemaan jatkossakin. Minä uskon kirjaan ja lukemiseen.