Luovat tietokoneet säveltävät unesta musiikkia

Yliopistojen ja yritysten poikkitieteellinen yhteistyö synnyttää uusia tapoja hyödyntää tietoteknistä dataa. Samalla kasvava hyvinvointiteknologian ala saa uusia keinoja unitutkimukseen.

tiede
Hannu Toivonen ja Joona Paalasmaa esittelevät Beddit-anturin rekisteröimää unta ja musiikkia Porvoossa.
Professori Hannu Toivonen (vas.) ja tutkimusjohtaja Joona Paalasmaa esittelivät Beddit-anturin rekisteröimää unta ja musiikkia Porvoossa perjantaina.Sari Gustafsson / Lehtikuva

Sinäkin nukut noin kolmanneksen elämästäsi, mutta tiedätkö, miltä unesi kuulostaisi musiikkina? Helsingin yliopiston tietojenkäsittelijöiden kehittämä Sleep Musicalization -ohjelmisto tiivistää nukutun yöunen muutaman minuutin kappaleeseen, joka kuvaa yön tunnelmia. Datan luovasta analysoinnista on viime vuosina kehkeytynyt maailmalla trendi, kertoo Helsingin yilopiston tietojenkäsittelytieteen professori Hannu Toivonen.

- Aikaisemmin datan analysoinnissa on objektiivisesti etsitty aineiston ominaisuuksia. Nyt kun tietokone on luova, niin datasta pyritään tekemään elämyksellistä. Siitä voidaan tuottaa vaikka musiikkia.

Poikkitieteellisiin keksintöihin yliopisto tarvitsee yhteistyötä yritysten kanssa. Tässä tapauksessa sopiva kumppani oli Beddit Oy, nuori start up -yritys, joka on itsekin syntynyt Aalto-yliopiston tutkimushankkeesta. Bedditin kehittämä anturi mittaa nukkujan sydämen sykevälivaihtelua, josta unta analysoiva ohjelmisto tuottaa dataa. Laite kertoo, miten yö tuli nukuttua ja mikä unta häiritsi. Tietojen perusteella unen laatua voi myös parantaa.

Hyvinvointiteknologia on kasvava ala

Bedditin ohjelmistoa on myyty Suomessa ja maailmalla sekä tutkijoille että kuluttajille. Yritys ei vielä tuota voittoa, mutta hyvinvointiteknologia on kasvava ala. Terveysteknologian teollisuuden toimialakatsauksen mukaan alan vienti on kasvanut lähes neljällä prosentilla viimeisen viiden vuoden aikana. Viime vuonna vientiä oli 1,3 miljardin euron edestä. Bedditillä ei vielä ole kilpailijoita, mutta toimitusjohtaja Lasse Leppäkorpi arvelee, että niitä on tulossa.

- Menetelmä perustuu mikroliikkeiden analyysiin ballistokardiografian avulla, jonka ympärillä on valtavasti tutkimusta käynnissä huippuyliopistoissa ympäri maailman.

Kun terveys, luovuus ja teknologia nivotaan yhteen, saattaa ihmisten arki muuttua paremmaksi.

- Luova tietokone on tulevaisuuden visio. Koneet ovat hyvin kaavamaisia ja tylsiä. Jos ne olisivat luovempia käyttöliittymissään ja kommunikoinnissaan ihmisten kanssa, niitä olisi miellyttävää käyttää, pohtii professori Toivonen.