Kaupunkilaiset pääsevät kurkistamaan suljettuihin paikkoihin

OpenHouseHelsinki päästää ihmiset viikonloppuna käymään harvinaisissa paikoissa, joiden ovet pidetään tavallisesti suljettuina. Kierroksia järjestetään Design-pääkaupunkivuoden kunniaksi Helsingin lisäksi myös Vantaalla, Espoossa, Kauniaisissa ja Lahdessa.

Kotimaa
Scandic Paasi -hotellin uudisrakennus Paasitornin sisäpihalla.
Yle

Vantaalla pääsee tutustumaan muun muassa Kehäradan Aviapoliksen tunneliasemaan, Espoossa Saunalahden uuteen kouluun. Helsingissä auki ovat esimerkiksi Paasitornin laajennusosa ja Marimekon tehdas.

Tänä vuonna kohteita on ennätysmäärä, lähes 40.

Oppaina toimivat suunnittelijat ja asiantuntijat. Kierroksille on vapaa pääsy. Joillekin kierroksille pääsee turvallisuussyistä vain rajoitettu määrä osallistujia.

Maan alle tai korkealle

Suosituin kohde Helsingissä on vuodesta vuoteen Tove Janssonin ateljee. Sinne mahtuu vain kymmenen kävijää, jotka on arvottu halukkaiden joukosta. Ateljee ei ole normaalisti lainkaan auki ja se on säilytetty alkuperäisessä asussaan.

Erityisen suosittuja ovat olleet myös sisäpihakierrokset, jotka tänä vuonna suuntaavat Kamppiin ja Punavuoreen.

Tiedottaja Martta Louekarin mukaan ihmiset haluavat erityisesti päästä tunneleihin ja torneihin. Yhtä erityisen toivottua kohdetta ei vielä ole kuitenkaan kierroksille saatu mukaan.

- Aina on toivottu, että päästäisiin Suomenlinnan huoltotunneliin, mutta sitä ei vain saada sovittua. Se on kyllä sellainen varsinainen haave! Se on kuitenkin ainoa hätätie saareen, joten pelastuslaitos ei halua sinne suurta ihmislaumaa tukkimaan tietä.