Rajaesteviranomainen harkintaan myös Suomessa

Eurooppaministeri Alexander Stubbin mielestä viranomainen olisi poliittinen osoitus siitä, että rajaesteistä eroon pääseminen otetaan Suomessa vakavasti.

Alexander Stubb
Rajakyltti Suomen ja Ruotsin rajalla Torniossa.
YLE / Antti Heikinmatti

Eurooppa- ja ulkomaankauppaministeri Alexander Stubb (kok.) haluaa rajaesteasiamiehen palkkaamisen perusteelliseen harkintaan. Asiamies olisi Stubbin mielestä poliittinen signaali siitä, että rajaesteistä eroon pääseminen otetaan Suomessa vakavasti.

Pohjoismaisen yhteistyöministerin tehtäviä hoitava Stubb ei ole varma siitä, että nykyiset palvelut auttavat riittävästi niitä, jotka tarvitsevat apua toisessa Pohjoismaassa asumiseen, opiskeluun tai työntekoon.

Rajaesteasiamiehen palkkaaminen nousi esiin Ruotsin valtiopäivillä viime keväänä. Ajatus Pohjoismaiden ministerineuvostoon sijoitettavasta rajaesteasiamiehestä on saanut kannatusta myös Suomen eduskunnassa.

Eduskunnassa on ehdotettu myös muun muassa pohjoisen raja-alueyhteistyöhön kokeilua, jossa rajaesteitä voitaisiin purkaa ja poistaa erityissäännöksin.

Stubbin mukaan kaikki eduskunnan ehdotukset pitää ottaa huomioon, jotta rajaesteiden purkamiseen saadaan jatkossa kiinnitettyä entistä enemmän huomiota.

Stubb korostaa, että Islannin ja Norjan jääminen pois Euroopan unionista ei ole ongelma pohjoismaiden välisessä yhteistyössä rajaesteiden poistamiseksi sillä ne kuuluvat Eta-alueeseen ja ovat mukana Schengenin sopimuksessa.

Rajaesteiden poistamista on pohdittu tänä vuonna kaikkien pohjoismaiden parlamenteissa. Eduskunta päätti keskiviikkona hallituksen rajaesteistä antaman selonteon käsittelyn. Monet kansanedustajat toivovat ripeämpiä ja tehokkaampia toimia ihmisten jokapäiväisen elämän helpottamiseksi.