Rahan takia tätä ei tehdä, sanoo suomalainen henkivartija

Henkivartijat ovat tuttuja lähinnä elokuvista ja heitä nähdään musiikkimaailman supertähtien seurassa. Mutta henkivartijoina leipänsä tienaavia löytyy myös Suomesta.

Kotimaa
Jan Fredriksson ja Tommi Nyström
Keiden henkeä Suomessa täytyy vartioida, kuka henkeä voi uhata ja millainen on myyttinen henkivartijan ammatti? Pitkän linjan henkilöturvallisuuden ammattilainen Tommi Nyström ja henkivartijoista tietokirjan kirjoittanut Ylen toimittaja Jan Fredriksson kertovat turvamiehistä.

Suurin ero suomalaisten henkivartijoiden työssä verrattuna kansainvälisiin bodyguardeihin on tyylissä, jolla tehtävää hoidetaan, sanovat aiheesta kirjan kirjoittanut toimittaja Jan Fredriksson sekä alan ammattilainen, henkilöturvallisuuden asiantuntijaksi itseään tituleeraava Tommi Nyström.

- Suomalaiset pyrkivät matalan profiilin suojeluun. Isossa maailmassa näytetään, että täältä tullaan, sanoo Fredriksson.

- Meillä turvallisuus pyritään piilottamaan taustalle, maailmalla voimannäyttö on tärkeää, Nyström komppaa.

Pääministerillä ja presidentillä jatkuva suoja

Millaisissa tilanteissa Suomessa sitten tarvitaan henkivartijoita?

- 24/7-suoja on vain tasavallan presidentillä ja pääministerillä. Henkilövartijoita käytetään satunnaisesti myös muun muassa pörssiyhtiöissä yt-neuvottelujen aikana. Tai optiokohun aikana varakkaat suomalaiset perheet; liikemiehet jos heitä kiristetään tai parisuhdeväkivallan uhrit saattavat käyttää henkivartijoita, paljastaa Fredriksson.

Henkivartijan työ on toki Suomessakin vaarallista, mutta enemmän väkivaltaa kohtaavat työssään esimerkiksi portsarit ja vartijat.

Tyypillistä kuitenkin on, että alalle ajaudutaan tai suuntaudutaan juuri edellä mainituista töistä - niin Nyströmkin.

- Ajauduin kamppailulajien harrastuksesta ensin vartiointitehtäviin, ja sitä myötä tuli turvamiestehtävät. Sitten alkoi kiinnostaa se psykologia taustalla, että mikä saa ihmisen käyttäytymään väkivaltaisesti, ja miten sellainen voidaan estää, Nyström kertoo.

Krav Maga työkaluna

Nyström on pioneereja myös Israelin armeijan tunnetuksi tekemässä taistelulajissa, Krav Magassa.

- Se on vain työkalu, niin kuin muutkin kamppailulajit. Henkilösuojaustyössä pitää pystyä käyttämään suojakeinoja turvallisesti, ennakoidusti ja oikein, hän kertoo.

- Tässä työssä kyse on ennaltaehkäisystä ja riskien hallitsemisesta, sanoo Fredriksson.

Entäpä palkkaus, luulisi, että tässä työssä jos missä maksetaan sitä kuuluisaa vaarallisen työn lisää?

- Palkkaus on normaalia suomalaista keskitasoa pääsääntöisesti. Että jos palkan takia alalle aikoo, niin suosittelen kouluttautumista muihin hommiin, naureskelee Nyström.