1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Talkkikaivoshanke poiki katselmuksia

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto järjestää Paltamon Mieslahden kaivoshankkeesta katselmustilaisuuksia lokakuussa. Erityisesti kiinnostavat Oulujärven rannalle suunnitellun kaivoksen naapureiden vesiasiat.

Kaivannaisalan liikuteltavassa laboratoriossa käytetään pääasiassa Mondo Mineralsin talkkikiveä. Kuva: Ville Kinnunen / Yle

Paltamon Mieslahdella järjestetään katselmustilaisuuksia Oulujärven rantaan suunnitellun kaivoksen lähiasukkaille.

Lokakuun 3. ja 4. päivä pidettävissä katselmuksissa käsitellään vesistön käyttöön liittyviä asioita, sanoo ympäristöylitarkastaja Tarja Savela Pohjois-Suomen aluehallintovirastosta.

- Tilaisuuksiin on kutsuttu muistutuksia kaivoshankkeesta  jättäneet asianosaiset. Tarpeen vaatiessa myös muilla tiloilla käydään samassa yhteydessä. 

Katselmukset liittyvät kaivosyhtiö Mondo Mineralsin ympäristöluvan käsittelyyn aluehallintovirastossa. 

Varsinaista katselmuskokousta ei järjestetä, sanoo Savela.

- Kierrämme niillä asuntotiloilla ja loma-asunnoilla. Tilaisuudet ovat toki julkisia, mutta on huomattava, että omistajat saavat kieltää muiden osallistumisen. Joitain tällaisia yhteydenottoja on jo tullutkin.

Lupakäsittely kestää

Mondo Mineralsin Mieslahden kaivoksen ympäristöluvan käsittelyssä seuraavat vaiheet kestänevät vielä kuukausia

- Yhtiöllä on ympäristöluvan kuulutus tehty uudestaan täydennyksien vuoksi. Siihen mahdollisesti tulevat muistutukset lähetetään normaalisti vastineen antamista varten yhtiölle, lisäksi mitä sitten näistä katselmustilaisuuksista sitten tulee tietoa, niidenkin käsittely vie aikaa. En voi antaa aikataulua siitä, milloin asiassa edetään päätökseen asti, sanoo Savela.

Savelalla on valmistelussa noin 30 ympäristölupa-asiaa, joista kymmenkunta on kypsynyt päätösvaiheeseen.

- Nekin pitäisi ehtiä kirjoittamaan loppuun. Tietenkin on muistettava, että tämä Mieslahden kaivoksen meneillään oleva lupaharkinta on näistä laajin, sanoo Savela.