Käteistä nostetaan yhä enemmän kaupan kassalta

Tuhannet varsinaissuomalaiset nostavat joka kuukausi rahaa kaupan kassalta. Tähän kannustaa pankkiautomaattien väheneminen. Osa pankeista on myös lopettanut rahojen käsittelyn, joten jostain käteistä on saatava. S-liikkeiden lisäksi rahaa saa Tokmannin kaupoista.

Kotimaa
Kortinlukulaite, jota käsi näppäilee.
Käteisen nostaminen ostosten yhteydessä lisääntyy.Minna Rosvall / Yle

Käteiselle rahalle on yhä käyttöä, vaikka kortilla maksaminen yleistyykin. Rahaa saa yhä useammalta kaupan kassalta. Tokmanni aloitti palvelun kesäkuussa ja elokuun loppuun mennessä lähes 3000 Nordean asiakasta on nostanut rahaa yrityksen liikkeissä. Lounaissuomalaisia heistä on noin 300, kertoo myymäläpäällikkö Nina Laaksonen Piispanristin Tarjoustalosta Kaarinasta.

- Syrjemmässä, missä pankkiautomaatit ovat kauempana, on ollut hiukan enemmän käyttöä. Olemme kuitenkin tyytyväisiä, koska täälläkin pankkiautomaatit ovat vähentymään päin.

Onko sitten kaupan tehtävä toimia myös pankkina?

- Ei se ole kaupan tehtävä, tietenkään, mutta haluamme tarjota asiakkaalle mahdollisuuden nostaa rahaa. Mielestäni se on kaupalle vaan eduksi, pohtii Laaksonen.

S-ryhmän liikkeissä jo useat tuhannet asiakkaat hoitavat rahaliikennettään kaupan kassalla joka kuukausi. Kilpailutilanne ei pelota Turun Osuuskaupan ketjujohtaja Mikko Rauhasta.

- Uskon, että meidän asiakkaille pankkipalvelut ovat tuttuja ja päivittäisessä käytössä. Kilpailuetu on meidän puolella tässä.

Asiakkaat ovat tyytyväisiä palveluun

Yle Turun tapaamat asiakkaat suhtautuivat palveluun pääosin myönteisesti. Tosin asia ei ollut kaikille vielä tuttu.

- Olen nostanut rahaa kassalta. Tosi hyvä, että ei tarvitse mennä pankkiautomaatille. Saan rahaa ihan siitä kotinurkalta, kun meillä on kauppa siinä ihan vieressä, kertoo Satu Aaltonen.

Terttu Kuusisen mielestä palvelu on hyvä asia, sillä nostoautomaatit ovat vähentyneet paljon. Heikki Ylikännö kertoo maksavansa ostokset käteisellä ja vierastaa jonoja.

- Sitä (rahan nostamista) en enää siihen jonoon tuo lisäksi. Veikkaankin nykyään kotona. Se vaan hidastaa jonon kulkua kassalla.

Jaana Mäkiselle rahan nostaminen kassalla oli uusi asia. Hän toivoi lisää tietoa asiasta.

Ammattiyhdistysväki pelkää ryöstöjä

Kaupan alan ammattiyhdistysväki on huolissaan työntekijöidensä turvallisuudesta.

Yhden - kahden myyjän liikkeissä on turvatonta, jos pankkipalvelua hoidetaan myös.

Birgitta Juhala, ammattiosaston puheenjohtaja

Ammattiosaston puheenjohtaja Birgitta Juhala Pamin Liikealan Turun Seudun Osasto 069 ry:stä muistuttaa turvalaatikoiden tärkeydestä.

- Turvaboksit ovat erinomaisia. Niihin laitetaan nytkin osa rahoista. Yhden - kahden myyjän liikkeissä on turvatonta, jos pankkipalvelua hoidetaan myös. Olemme keskustelleet jäsenten kanssa jo aiheesta, kertoo Juhala.

Itsepalvelukassat kohta ruokakauppoihinkin

Vielä suurempi uudistus ovat Varsinais-Suomen kauppoihin ensi vuonna tulevat itsepalvelukassat. Turun Osuuskauppa on ohjannut jo jonkin aikaa asiakkaita pikakassoille, joissa asiakas maksaa kortilla alle kahdenkymmenen tavaran ostoksia. Itsepalvelukassat ovat askel vielä mullistavampaan suuntaan. Itsepalvelukassat ovat jo tuttuja sisustusliikkeistä. Pääkaupunkiseudulla niitä kokeillaan jo ruokakaupoissa. Mutta aivan yksin ei asiakas sentään kaupassa pyöri.

- Lainsäädäntö jo vaatii sen, että esimerkiksi alkoholi- ja tupakkatuotteissa pitää sitten olla oma henkilökunta varmistamassa, että esimerkiksi ikä on riittävä näiden tuotteiden ostamiseen.

Ostoksilta tavoitettu Satu Aaltonen pitää itsepalvelukassoja hyvinä.

- Jos se vaan jotenkin sujuvoittaa sitä(ostosten tekoa). En sitten tiedä työllisyyden kannalta, mikä on vaikutus. Olen käyttänyt Ikean kassojakin ja yleensä menenkin siihen. Jono menee nopeammin eteen päin.