ANTIfestivaali mainostaa neulegraffiteilla

Syyskuun lopussa Kuopiossa järjestettävä nykytaidefestivaali pyrkii elävöittämään ihmisten arkitilaa. Jo itsessään taideteoksia olevat neulegraffitit ovat myös pehmeä kannanotto kovaan kaupunkikulttuuriin.

Kotimaa
Kaiteeseen kiinnitetty ANTIfestivaalin neulegraffiti.
Anna Ronkainen / Yle

Kuopion kaupungin katukuvaan on syyskuussa ilmestynyt neulegraffiteja. Kyseessä on syyskuun lopussa Kuopiossa järjestettävän nykytaidefestivaalin ANTIn mainostemppu, jolla pyritään informoimaan ihmisiä festivaalista.

- Pyrimme mainostamaan antimaisella tavalla. Neulegraffitit ovat epätavallisia, julkiseen tilaan sijoittuvia teoksia, jotka ovat samalla mainoksia ja muistutuksia siitä, että taidetta on tulossa, kertoo ANTIfestivaalin tuottaja Vilja Ruokolainen.

Ruokolaisen mukaan neulegraffitien kaltaiset kansalaisaktiivisuuden muodot ovat olleet viime aikoina pinnalla muuallakin, esimerkiksi Helsingissä.

- Meidän tapauksessa niillä on sama pyrkimys kuin itse festivaalilla eli elävöittää ihmisten arkitilaa ja auttaa huomaamaan se erilaisin silmin, selventää Ruokolainen.

Neulojat innolla mukaan

Neulegraffiteja ovat tehneet puikot sauhuten kuopiolaiset naiset, jotka kuuluvat neulontaa ahkerasti harrastavaan ryhmään. Netissä Kalakukko puikoissa –nimeä kantava naisten neulontajoukkio kokoontuu säännöllisesti neulomaan ja puhumaan neulomisesta.

- Me olemme ihan tavallisia neulojia, emme mitään yhteiskunnan vihollisia. Olemme ryhmä yksityisiä ihmisiä ja meidät on pyydetty mainostamaan ANTIfestivaalia tällaisella underground-tyylillä, nauraa ryhmään kuuluva tuusniemeläinen Emma Karvonen.

Kun ANTIfestivaalien suunnalta oltiin yhteyttä Karvoseen asian tiimoilta, innostuivat neulontaporukan ihmiset oikein toden teolla lähtemään mukaan hankkeeseen. Ainakin kymmenen vapaaehtoista tarttui tuumasta toimeen ja nyt pitkin Kuopiota on ripoteltu noin 50 neulegraffitia.

Ihmisten suhtautuminen kaksijakoinen

Karvosen mukaan neulegraffitit tuovat yllätyksellisyyttä ja iloa ihmisille. Tarkoitus ei ole sotkea paikkoja. Ohikulkijoilta on tullut sekä kiitosta että hämmentynyttä hiljaisuutta neulegraffitien kiinnittäjille.

- Jotkut ovat tulleet juttelemaan, että mikäs juttu tämä nyt on. Toiset kävelevät ohi ja katsovat toiseen suuntaan, jos heille hymyilee, kertoo Karvonen.

Naisen mukaan neulegraffitit ovat yleisesti ottaen pehmeä kannanotto kovaan kaupunkikulttuuriin ja termiä ”graffiti” Karvonen pitääkin tässä yhteydessä epäsopivana.

- Monille sanasta tulee mieleen sotkut talon seinässä. Nämä ovat kuitenkin pehmeitä, villasta tehtyjä töitä, jotka saa helposti halutessaan pois, Karvonen korostaa.

Pehmeän kannanoton puolesta puhuu myös Ruokolainen.

- ANTIhan tekee sekä pehmeitä että kovia kannanottoja kovaan kaupunkiin. Tämä on varmaan sieltä pehmeimmästä päästä, Ruokolainen pohtii.