Suuret ikäluokat kaipaavat arvostusta, eivät moitteita

Vuosina 1945–1949 Suomessa syntyi vuosittain yli 100 000 lasta. Tästä ikäluokasta on puhuttu paljon. Kommentoijat muistuttavat, ettei elämä ollut sotien jälkeen helppoa. Kommenteissa perätään myös arvostusta hyvinvointi-Suomen rakentajille.

Osallistu
Oppilaita ja opettaja luokkahuoneessa, opettaja näyttää paperia ja oppilaista osa viittaa.
Helsingin Mannerheimintien yhteiskoulussa viitattiin innokkaasti vuonna 1959.YLE

Kommentoija Julius Lojo pitää eläkkeestään kiinni.

Niin liikaa ja liikaa, meitä sodan aikana ja jälkeen harvoihin nahkoihin tehtyjä on paljon,liekö syy kun puutteessa sodan aikana kaikin puolin elettiin ja nyt ei osata kuolla ajoissa pois, kiitos lääketieteen. Mutta vanhempiemme kanssa olemme olleet luomassa peruspilarit nykyiselle hyvinvoinnille. Myös mokomat sotakorvaukset teetätti Suomeen teollisuutta ja työtä. Nuoremman polven on tästä ollut hyvä jatkaa. Katsonkin, että kyllä olemme eläkkeemme ansainneet ja aikoinaan työllä maksaneet, joten koettakaa kestää, otamme omiamme pois ennen kuin ehditte ne kaikki markkinoilla tuhlata. Ps. perustakaa hautuutoimistoja, työtä olisi tulevaisuudessa tarjolla.

Nimimerkki epätasa-arvoinen Suomi ihmettelee.

Kun sanotaan, että vanhukset ovat rasite yhteiskunnalle. Me ongelmaryhmä tehtiin työtä 7 päivää viikossa, jotta lapsillamme olisi parempi elämä kuin meillä oli. Näin jälkeenpäin ajateltuna me vanhukset luotiin ja kasvatettiin tämä vain itseään ja omia etujaan ajavan sukupolven, joka nyt hyljeksii meitä vanhuksia. Hallitus pitää tärkeämpänä kumartaa ja niiata Saksaa, kuin oman väestön hyvinvointi. Miksi kerätään maailmalta pakolaisia sosiaalietuuksia nauttimaan, kun oma kansa halutaan listiä vanhemmasta päästä? Nyt keski-ikäiset ihmiset kysyvät, milloin lähdet asunnostasi pois, että me voidaan se ostaa? Miksi me ei saada olla rauhassa ja nauttia elämänehtoota, kun nuoruudessa oli vain kurjuutta ja nälkää. Jokainen työ, joka oli tarjolla, piti kelvata, jos aikoi leivänsyrjässä pysyä. Me luotiin hyvä koulutusjärjestelmä, josta itse lapsena haaveiltiin. Nyt ei koulutuskaan kelpaa kaikille, kun se ei ole heidän ihanteittensa mukaista.

Nimimerkki Reippaita vanhuksia iloitsee jaksamisestaan.

Nuoret ovat vain kateellisia meille eläkeläisille kun olemme niin ahkeria ja reippaita, poimimme marjoja, hoidamme lapsenlapsia, laulamme karaoketa, pilkomme polttopuita, maalataan ja jopa muurataankin, käymme kaupoissa ostoksilla, kirjoitamme muistelmakirjoja, veikkaamme, otamme politiikkaan kantaa, kudotaan sukkia ja lapasia, myydään kirpputoreilla retrotavaraa, ajelemme autolla, opiskelemme kansalaisopistoissa ja hieman matkustelemmekin.

Nimimerkki pk pitää nykyajan nuoria heikkotekoisina.

Vaikka meitä 40-luvun ihmisiä on paljon, ollaan me sentään joka tavalla paremmin selvitty kuin 20–50-vuotiaat nykyään. Aina vaaditaan yhteiskunnalta, mitään ei haluta tehdä itse, ilmaiseksi pitää saada kaikki, ihmiset ajattelevat ihan sairaasti. Jos nämä nuoremmat aikuiset laitettaisiin meidän nuoruuteen, eivät taatusti selviäisi elämästä. On hyvä kun meissä vanhemmissa on vielä voimaa, vaaditaan oikeuksia ja hyvää vanhuutta.

Nimimerkki Veksi haluaisi arvostusta.

Minun ikäluokkani eli puutteessa. Ruoka oli kortilla, eikä ollut rahaakaan millä ostaa. Eikä kauppojen hyllytkään notkuneet tavaroista. En kyllä ymmärrä nykyistä politiikkaa, sillä ei meitä arvosteta, vaan pidetään nykyisin yhteiskunnan rasitteena.

Nimimerkki Anneli etsi onnensa Suomen ulkopuolelta.

Joo, olihan meitä 1945 syntyneitä liikaa joka paikassa, hirveä kilpailu ja kyynärpäätaistelu kouluissa, opiskelupaikoista ja työpaikoista. Kyllästyin työttömyyteen ja lähdin muille maille, opiskelin, tein työtä, kasvatin ja koulutin tukiaisitta 3 uutta veron- ja eläkkeenmaksajaa. En tunne sääliä heitä kohtaan, jotka saivat jäädä, rakensivat elintasosuomen ja kasvattivat tyytymättömän sukupolven, joka nyt nurisee, että lasku lankeaa maksettavaksi ja heillä on liikaa isiä ja äitejä. Seuraan suurella kiinnostuksella, miten Suomessa nyt on tai ei ole varaa hoitaa, lääkitä ja elättää vanhojaan. Ratkaisin oman ongelmani nuorena, ja se oli minun kohdaltani hyvä ratkaisu.

Nimimerkki Erkki haluaa ymmärrystä.

Ei suuria ikäluokkia arvosteta nykyisessä politiikassa eikä nuorten kansalaistenkaan keskuudessa. Tunnemme olevamme rasitteena koko yhteiskunnalle. Ymmärrystä ei riitä, että me olimme rakentamassa Suomea ylöspäin sodan aiheuttamasta kaaoksesta. Me kärsimme puutetta, mutta suomalaisella sisulla teimme työtä, joka nosti Suomen.