Otsonikerros toipuu hitaasti

Otsonikerroksen suurin haaste on fluorattujen kasvihuonekaasujen säätely. Kansainvälinen yhteisö ei toistaiseksi ole päässyt sopuun tarvittavista toimista, viranomaiset kertovat.

luonto

Maan otsonikerros on toipumassa hitaasti.

Otsonikerros on alkanut palautua Montrealissa 25 vuotta sitten allekirjoitetun pöytäkirjan ansiosta. Se aloitti maailmanlaajuisen yhteistyön kerroksen suojelemiseksi.

Pöytäkirjan tavoitteena on ollut suojata otsonikerrosta ja rajoittaa kaikissa maissa sitä heikentävien aineiden valmistusta ja kulutusta.

Huolimatta  parannuksista, otsonin palautuminen ennalleen on hidas prosessi.

Leif Backman

- Huolimatta parannuksista, otsonin palautuminen ennalleen on hidas prosessi, sanoo ryhmäpäällikkö Leif Backman Ilmatieteen laitoselta.

Stratosfäärissä kloorin määrä saavutti maksiminsa 1990-luvun loppupuolella.

- Oletetaan, että otsonikerros toipuu aikaisintaan, kun klooripitoisuus laskee vuoden 1980 tasolle, Backman sanoo.

Ilmastonmuutoksella saattaa olla arvaamattomia vaikutuksia otsonikerroksen toipumiseen.

- Kasvihuonekaasujen lisääntyminen aiheuttaa lämpenemistä troposfäärissä, mutta alastratosfäärissä se aiheuttaa jäähtymistä. Stratosfäärin kylmeneminen saattaa johtaa otsonikadon voimistumiseen arktisilla alueilla, Backman sanoo.

Otsoni imee itseensä auringon UV-säteilyä ja suojaa maapalloa haitalliselta säteilyltä.

Montrealin sopimus auttanut

Vuonna 1987 laadittu ja kaikissa maailman maissa ratifioitu Montrealin pöytäkirja rajoittaa otsonikerrosta heikentävien aineiden tuotantoa, kauppaa ja käyttöä.

Otsonikadon laajeneminen on onnistuttu pysäyttämään.

Jukka Uosukainen

- Pöytäkirjan allekirjoituksen jälkeen otsonikerrosta heikentävien aineiden päästöistä on leikattu 98 prosenttia ja otsonikadon laajeneminen on onnistuttu pysäyttämään, sanoo kansainvälisten asiain johtaja Jukka Uosukainen ympäristöministeriöstä.

Kuluttajia kannustetaan osallistumaan suojeluun

Otsonikerrosta heikentävät aineet on paljolti korvattu fluoratuilla kasvihuonekaasuilla eli F-kaasuilla, jotka eivät tuhoa otsonikerrosta, mutta ovat ilmastoa lämmittäviä kaasuja.

F-kaasuja käytetään muun muassa ruokakauppojen kylmäkalusteissa ja toimistojen sekä autojen ilmastointilaitteissa.

Ne voivat aiheuttaa päästöjä esimerkiksi asennuksen tai käytöstä poiston yhteydessä, minkä vuoksi kuluttajia kannustetaan hankkimaan laitteiden asennukset ja huollot päteviltä yrityksiltä.

- F-kaasut kuuluvat ilmastosopimuksen piiriin, mutta niiden säätely Montrealin pöytäkirjalla olisi tehokkainta, Uosukainen sanoo.