1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Jemenin poliisi ajoi hyökkääjät pois USA:n lähetystön alueelta

Yhdysvaltalaisvideon suututtamat mielenosoittajat ovat aiemmin hyökänneet Yhdysvaltain edustustoja vastaan Libyassa ja Egyptissä.

Ulkomaat
Jemeniläiset mielenosoittajat hyökkäsivät Yhdysvaltain suurlähetystöä vastaan Sanaassa
Jemeniläiset mielenosoittajat hyökkäsivät Yhdysvaltain suurlähetystöä vastaan Sanaassa torstaina.Yahya Arhab / EPA

Jemenin poliisi on ajanut Yhdysvaltain Sanaan-suurlähetystön alueelle hyökänneet mielenosoittajat tiehensä. Kaikki lähetystöalueen aidan yli kiivenneet ihmiset on häädetty varoituslaukauksin ja vesitykein.

Sadat yhdysvaltalaisvideon suututtamat mielenosoittajat tunkeutuivat torstaina mellakkapoliisien ohi lähetystöalueelle, mutta eivät itse rakennukseen. Uutistoimistojen mukaan he sytyttivät diplomaattiautoja ja autonrenkaita tuleen, polttivat Yhdysvaltain lipun ja repivät rakennuksen ulkoseinästä lähetystön kyltin.

Poliisi hääti mielenosoittajat lähetystöalueelta. Pian tämän jälkeen mielenosoittajien ja poliisin välille puhkesi kuitenkin uusi yhteenotto, jossa poliisi ampui yhden mielenosoittajat ja haavoitti viittä, turvallisuusviranomainen kertoo uutistoimisto AFP:lle. Hänen mukaansa mielenosoittajat olivat yrittäneet uudestaan tunkeutua lähetystöalueelle.

Aiemmin levottomuuksia on puhjennut Yhdysvaltain edustustojen luona Egyptissä ja Libyassa. Ne alkoivat, kun internetissä julkaistiin video, jota muslimit pitävät islamin ja profeetta Muhammedin vastaisena. Libyassa surmattiin maanantaina Yhdysvaltain suurlähettiläs ja kolme yhdysvaltalaista turvamiestä.

Filmin näyttelijät: Sisältö dubattiin propagandaksi

Kiihtymystä aiheuttava video on yhdysvaltalainen amatöörifilmi Innocence of Muslims, muslimien viattomuus. Siinä Muhammed kuvataan pelehtimässä naisten kanssa ja puhumassa lasten tappamisesta. Filmissä on myös viittauksia muun muassa pedofiliaan.

Näyttelijöiden ja muiden filmintekoon osallistuneiden mukaan heillä ei ollut aavistustakaan, että kyseessä oli uskonnollinen propagandafilmi. Repliikkien päälle oli dubattu jälkikäteen aivan erilaista sisältöä, he kertovat.

– Sen piti olla 2 000 vuoden takaisesta elämästä kertova elokuva. Käsikirjoituksessa ei mainittu mitään Mohammedista tai muslimeista, kertoo näyttelijä Cindy Lee Garcia Gawker-nettisivustolla. (siirryt toiseen palveluun)

Filmin ohjaaja on esiintynyt julkisuudessa vain salanimellä, ja väkivaltaisuuksien jälkeen hän on paennut tuntemattomaan paikkaan.

Filmiä esitettiin kolme kuukautta sitten lyhyen aikaa yhdessä losangelesilaisessa elokuvateatterissa. Se ilmestyi uudelleen julkisuuteen viime viikolla Egyptissä.

Lähteet: AP, AFP, Reuters

Lue seuraavaksi