Hyppää sisältöön

Kalliotaidekeskushanke pysyy vireillä

Ristiinassa on jo vuosia tehty pohjatyötä Astuvansalmen kalliomaalausten hyödyntämiseksi muun muassa matkailussa. Osittain tämän takia paikkakunnalla perustettiin kuutisen vuotta sitten Suomen Kalliotaideyhdistys. Yhdistyksen puheenjohtaja Marja Kauppi lupaa, että työ jatkuu, vaikka kalliotaidekeskuksen perustamiseen tulleekin pieni hidastuskerroin Ristiinan liittyessä vuodenvaihteessa Mikkeliin.

Kuva: Yle

Kalliotaideyhdistys on edistänyt hanketta kunnan rinnalla. Yhdistys on hankkeen "kokoonjuoksija". Sen tarkoitus ei ole olla rakentamassa eikä rakennuttamassa kalliotaidekeskusta.

- Sen sisällön tuottaminen ja kokonaistoiminta-ajatuksen rakentaminen ja markkinoiminen yhteistyökumppaneille kuuluu luontevasti Kalliotaideyhdistyksen toimintaan, Marja Kauppi kuvailee.

Maalauksia myös suojellaan

Kalliotaiteeseen liittyy paljon muutakin kuin kalliomaalaukset. Kyse on kulttuuriperinnöstä, muinaispaikoista, esinelöydöistä. Kalliotaidekeskuksen merkittävä lähtökohta ovat tietysti Astuvansalmen kalliomaalaukset.

- Sekin ajatus tässä on, että halutaan suojella Astuvansalmen kalliomaalauksia. Vuosien varrella on käynyt ilmi se, että on tarve saada paikka, jossa maalauksiin voi tutustua ilman, että tarvitsee mennä paikan päälle, Marja Kauppi kertoo.

Hanke on realistinen

Puheenjohtaja uskoo, että kalliotaidekeskus vielä joskus toteutuu. Eri asia on se, minkä muotoisena se syntyy.

- Tavoitteenamme ei ole mikään suuri rakennus tai kompleksi, vaan paikka, jossa kalliotaidetta voidaan tuoda monimuotoisesti esille.

Kun Ristiina liittyy Mikkeliin, hanketta jatketaan tavallaan puhtaalta pöydältä. Marja Kauppi ei usko, että se hautautuu kaupungin rattaisiin. Varsinaisia keskusteluja kaupungin päättäjien kanssa ei ole vielä käyty.

- Tarkoitus on jatkossa ottaa asia virallisestikin esille ja miettiä yhdessä millaisia askelmerkkejä asialle laitetaan.

Isompiakin asioita on

Marja Kaupin mukaan yhdistyksessä ymmärretään, että vaikka kalliotaidekeskus onkin erittäin tärkeä, uuden Mikkelin käyntiin saattamisessa on vieläkin isompia asioita, jotka pitää ensin ratkaista.

- Yhdistys jatkaa toimintaansa kalliotaiteen ja tutkimuksen edistämiseksi sekä tunnetuksi saattamiseksi. Tavoite on saada joskus tulevaisuudessa kalliotaidekeskuskin.

Keskus on suuri mahdollisuus

Yhdistyksessä kalliotaidekeskus nähdään suurena mahdollisuutena. Jo tähän mennessä hankkeelle on etsitty yhteistyökumppaneita. Yhteyksiä on ollut maakuntaliittoon ja opetusministeriöön. Ammattikorkeakoulu on ollut mm. virtualisoimassa kalliomaalauksia.

- Siellä on tehty käytännön asioita eli kalliotaidekeskuksen sisällön tuottamista on jo aloitettu, mikä on yksi yhdistyksen tärkeä toimintamuoto keskuksen aikaansaamisessa.

Keskukselle on varaus Ristiinan kunnan laatimassa sataman kehittämissuunnitelmassa.

.
.