1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. musiikki

Nurmikadun harkkatiloista Japanin kiertueelle

Kajaanissa syntynyt Jarkko Niiranen muutti opiskeluiden perässä Ouluun ja Nurmikadun kasvattina perusti hän uuden bändinkin, Kurun. Musiikkiluokalla ja Kajaanin kaupungin harjoitustiloissa hankittu musiikkioppi vie Niirasen bändeineen helmikuussa Japanin kiertueelle.

musiikki
Kuru-yhtye ruispellossa
Pasi Lehtinen

1990-luvulla Nurmikadun treenikämpältä on maailmalle ponnistanut musiikkitöihin muun muassa Jarkko Martikainen, Kalle Torniainen ja Mikko Hassinen. Samassa porukassa pyöri myös Jarkko Niiranen, jota pääkaupunkiseutu ei vetänyt asuinpaikkana puoleensa.

- Halusin opiskella musiikkipedagogiaa, ja tulin Ouluun. Keikoilla olen toki Helsinkiäkin kiertänyt, pitkään soitin cover-bändissä. Oulussa perustin jazzyhtye Kurun, ja pääsin tekemään omaa musiikkia, Niiranen kertoo tuoreimman levyn julkaisupäivän tienoilla.

Kajaanista Niirasella on hyvät musiikkimuistot.

- Kaupunki tarjosi ilmaiseksi tilat käyttöön, ja Kainuun Jazzkevät oli voimissaan. Näillä asioilla on varmasti ollut merkitystä kun ikäluokastani niin moni on päätynyt musiikkiammattiin.

Niirasen So what orchestra oli 1990-luvulla kajaanilaisyhtye, joka keikkaili muutamana kesänä Pori Jazzissa ja julkaisi livelevyn.

Pohjois-Suomessa julkaistaan levyjä harvakseltaan

Kuru teki runolevyn muun muassa Eino Leinon, Aleksis Kiven ja Uuno Kailaksen teksteihin. Niiranen sekä Kurun kitaristi Jussi Jaako ovat säveltäneet runot Mari Leppävuoren laulettaviksi.

- Luonnehdin musiikkiamme tunturijazziksi, ja olemme julkaisseet levyn. Nyt koimme, että laulu laventaa ilmaisuamme, ja löysimme meitä koskettavia runoja sävellettäviksi. Musiikissamme on nyt myös vaikutteista paljon muustakin kuin jazzista.

Niiranen harmittelee, että Pohjois-Suomessa julkaistaan levyjä niin harvakseltaan.

Kaupunki tarjosi ilmaiseksi tilat käyttöön, ja Kainuun Jazzkevät oli voimissaan. Näillä asioilla oli merkitystä.

Jarkko Niiranen

- Esimerkiksi Oulun alueella bänditoiminta on suhteellisen virkeää, mutta silti tuntuu, että Etelä-Suomeen verrattuna musiikkirintamalla on paljon hiljaisempaa. Julkaisujen osalta se on suorastaan marginaalista. En halua uskoa, että se on taidoista kiinni, vaan yksinkertaisesti siitä, että kysyntä ja tarjonta eivät kohtaa.

Pääkaupunkiseudun ulkopuolelta ponnistaminen ison levy-yhtiön listoille ei ole helppoa.

- Kovin helposti ei kiinnostuta kauempaa olevista bändeistä. Mutta siinä on monta tekijää, jotka julkaisutoimintaankin vaikuttavat, onneakin tarvitaan! Musiikkiala nyt vain on keskittynyt etelään, myös esiintymismielessä. Oulussakaan ei ole minkäänlaista jazzklubitoimintaa, Niiranen ynnää.

Lue seuraavaksi