1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Arktos Groupista tutkintapyyntö

Kemijärven liimapuutehtaan Arktos Groupin yritystukien käyttö on johtamassa poliisitutkintaan. Lapin Ely-keskus valmistelee asiasta tutkintapyyntöä poliisille. Arktos haki yrityssaneeraukseen talvella ja irtisanoi lähes kaikki Kemijärven työntekijät hiljattain.

Arktos rakennusvaiheessa. Kuva: Esko Puikko / Yle

Arktos Groupin tukiaisten käytön poliisitutkintaa pidetään tarpeellisena Lapin Ely-keskuksen tekemässä selvityksessä ilmitulleiden epämääräisyyksien vuoksi. Epäselvyydet koskevat ainakin kuljetustukia ja suuruusluokka on kymmeniä tuhansia euroja.

Stora Enson lakkauttaman Kemijärven sellutehtaan korvikkeeksi perustettu Arktos sai yritystukia valtiolta seitsemisen miljoonaa euroa. Yritys haki tammikuussa 2012 yrityssaneerausta ja irtisanoi muutama viikko sitten liki kaikki Kemijärven työntekijät.

Arktos Group kiistää

Arktos Group Oy:n toimitusjohtaja Juhani Kukkonen kiistää minkäänlaiset epäselvyydet yritystukien käytössä.

Kukkosen mukaan yritys on maksanut kaikki laskut etukäteen ja Lapin Ely-keskus on tarkastanut ja hyväksynyt laskut ja maksanut yritystuet niitä vastaan. Kuljetustukia Arktos on saanut Kukkosen mukaan vain vähän eikä niissä ole mitään ihmettelemistä.