Ruben Stiller: Syrjäytymisen vastaisessa taistelussa avattu uusi rintama

Kansanedustaja ja velikulta Mikael Jungner vaatii, että Linnan juhlat muutetaan alkoholittomaksi karnevaaliksi (IS 11.9). Eliitin on Jungnerin mielestä näytettävä esimerkkiä juopottelevalle rahvaalle, joka syrjäyttää itsensä syvenevään alkoholismiin. ”Toisen maailmansodan jälkeen alkoholiin on kuollut kaksi kertaa niin paljon ihmisiä maailmassa kuin toisessa maailmansodassa”, Jungner toteaa.

Yle Blogit
Ruben Stiller
Ruben StillerLassi Seppälä / Yle

Asiaa on pohdittava kokonaisvaltaisesti, niin kuin meillä oikeistodemareilla on tapana sanoa. Päätin kirjoittaa toveri Mikaelille avoimen kirjeen. Kas tässä:

Rakas toveri Mikael!

En kykene katselemaan Linnan juhlien absurdia hovidraamaa selvin päin. Kun Suomen eliitti jonottaa kätelläkseen vallasta riisuttua presidenttiä ja tätä vielä selostetaan sinivalkoisena spektaakkelina, me normaalit ihmiset juomme vähintään yhden bissen.

On aivan sama, onko esimerkiksi Linnaan kutsuttu ralliautoilija itsenäisyyspäivänä selvin päin vai nauttiiko hän alkoholitonta boolia ennen kuin kertoo suunnattomia latteuksia.

Tämän jälkeen kuluu vähintään kaksi bisseä pukujen kommentoinnin aiheuttaman trauman lääkitsemiseen. Vuodesta toiseen olemme kuunnelleet väkisinväännettyjä analyysejä naisten iltapuvuista ja tuijottaneet lasittunein silmin etenevää jonoa. Moni meistä on avannut jo useamman pullon ennen pakollisena ohjelmanumerona esitettävää sotaveteraanin haastattelua.

*On täysin mahdollista, että minun syrjäytymiseni *alkaa Linnan juhlien aiheuttamasta alkoholin väärinkäytöstä, mutta tämän riskin olen valmis ottamaan. Eliitin esimerkki ei ole koskaan vaikuttanut alkoholinkäyttööni millään tavalla, joten on aivan sama onko esimerkiksi Linnaan kutsuttu ralliautoilija itsenäisyyspäivänä selvin päin vai nauttiiko hän alkoholitonta boolia ennen kuin kertoo suunnattomia latteuksia.

Ehdotuksesi on toki mielenkiintoinen, mutta uskon Sinun unohtaneen suomalaisen humalan anatomian. Känni on suomalainen kapina esivaltaa vastaan; yritys elää hetki kuninkaana, haistattaa pitkät alkoholipolitiikalle ja liian hyville tavoille. Jos eliitti julistaa raittiuttaan, rahvas todennäköisesti juo entistä enemmän. Humalan merkitys erottautumisstrategiana kasvaa ja rahvas mainostaa alkuvoimaansa sisäsiistille eliitille demonisen juoponnaurun säestämänä.

Tätäkö me oikeistodemarit Mikael haluamme?

Olen toki valmis vaihtamaan kaikki mielipiteeni, jos saan kutsun Linnaan. Muussa tapauksessa käännän takkini joskus myöhemmin.

Kokonaisvaltaisesti tervehtien

Ruben

Ruben Stiller
Kirjoittaja on toimittaja ja Pressiklubi-ohjelman juontaja