Ampulli, lääkärilaukku ja Kyrön paljastukset - Suomi-hiihdon surullinen doping-historia

Suomalaishiihtäjien dopingin käyttö alkoi paljastua, kun STT julkaisi vuonna 1998 jutun kasvuhormonista. Hiihtoliiton johto vaati STT:ltä miljoonakorvaukset kunnianloukkauksesta. Pian tuomion jälkeen kuusi suomalaista huippuhiihtäjää jäi kuitenkin kiinni kielletyistä aineista. Kuinkas sitten kävikään?

urheilu
Kuvitusta

Tammikuussa 1998 Suomen tietotoimisto STT julkaisi uutisen, jonka mukaan hiihtäjä Jari Räsäselle oli myyty kasvuhormonia ja Hiihtoliiton johtavat henkilöt olivat kiinnostuneita aineesta.

Hiihtovaikuttajat nostivat STT:tä vastaan oikeusjutun kunnianloukkauksesta.

STT:n silloinen päätoimittaja Kari Väisänen esitteli hormoniampullia Urheiluruudussakin, mutta käräjäoikeuden mielestä STT ei pystynyt esittämään näyttöä väitteidensä tueksi.

Puolitoista vuotta myöhemmin käräjäoikeus tuomitsi jutun kirjoittaneen toimittajan ja päätoimittajan ehdolliseen vankeuteen herjauksesta.

Heidät ja STT määrättiin maksamaan 19 henkilölle jättikorvaukset henkisestä kärsimyksestä.

Seuraavan vuoden lokakuussa hovioikeus muutti tuomion sakoiksi ja hylkäsi 14 henkilön oikeudet korvauksiin.

Kuvistusta

Vuonna 2001 Lahden MM-kisoissa kävi suomalaishiihtäjille joukkokäry. Doping-aineiden käytöstä kärähtivät Jari Isometsä, Janne Immonen, Milla Jauho, Virpi Kuitunen (nyk. Sarasvuo), Harri Kirvesniemi ja Mika Myllylä.

Helsinkiläiseltä huoltoasemalta löytyi Hiihtoliiton lääkärilaukku, joka nousi koko dopingsotkun symboliksi.

Vuonna 2004 hiihdon entinen päävalmentaja Kari-Pekka Kyrö sai syytteen epo- ja kasvuhormonin salakuljetuksesta. Kyrö tuomittiin samana vuonna sakkoihin salakuljetuksesta ja petoksen yrityksestä.

kuvitusta

Tammikuussa 2008 Kari-Pekka Kyrö kertoi Helsingin Sanomien Kuukausiliitteessä (siirryt toiseen palveluun), että doping oli aikoinaan Suomen huippuhiihdossa järjestelmällistä ja laajalti tiedossa.

Saman vuoden kesäkuussa Kyrö kertoi Ylelle, että suomalaishiihtäjät käyttivät veridopingia sen kaikissa muodoissa Lahden MM-kisoissa 2001.

Vuoden 2009 alussa keskusrikospoliisi aloitti niin sanotun STT-lisätutkinnan, jossa keskeistä oli selvittää, valehtelivatko hiihtovaikuttajat kymmenen vuotta aiemmin käydyssä STT-oikeudenkäynnissä.

Hiihtoliiton entiset keulahahmot Pekka Vähäsöyrinki, Antti Leppävuori, Jari Piirainen sekä hiihtäjä Jari Räsänen saivat syytteet törkeästä petoksesta.

Keväällä ja kesällä 2011 käydyssä oikeudenkäynnissä kuultiin todistajana hiihtäjä Mika Myllylää. Kuulusteluissa Myllylä myönsi käyttäneensä epo-hormonia. Myllylä kuoli tapaturmaisesti heinäkuussa 2011.

Tuomio jutussa annettiin kesäkuussa 2011. Entinen hiihtäjä Jari Räsänen ja entinen hiihtovaikuttaja Pekka Vähäsöyrinki tuomittiin Helsingin käräjäoikeudessa törkeästä petoksesta ehdolliseen vankeuteen. Käräjäoikeus katsoi, että miehet eivät kertoneet totuutta dopingtiedoistaan kymmenen vuoden takaisessa oikeusprosessissa, jossa puitiin STT:n dopinguutisointia.

Entisten hiihtovaikuttajien Jari Piiraisen ja Antti Leppävuoren syytteet hylättiin. Syytetyt valittivat tuomiosta hovioikeuteen.

Alkuperäisen STT:n jutun kirjoittanut toimittaja Johanna Aatsalo kertoi uskovansa, ettei asiaa ole vielä käsitelty loppuun saakka.

Moni varmasti mietti, mitä kaikkea on jäänyt vielä kertomatta.

Syyskuussa 2012 sai ensi-iltansa ohjaaja Arto Halosen dokumenttielokuva Sinivalkoinen valhe. Elokuvassa väitetään muun muassa Suomen hiihdon entisen päävalmentajan Immo Kuutsan turvautuneen dopingvalmennukseen. Kuutsa on kiistänyt väitteet.

Lisäksi dokumenttielokuvassa haastatellaan olympiapainonnostaja Kaarlo Kangasniemeä, joka sanoo hiihtäjälegenda Juha Miedon kyselleen häneltä neuvoja anabolisten steroidien käytöstä. Mieto on kiistänyt väitteet.

Myös lääkeyhtiö Orion joutuu dokumentissa erikoiseen valoon. Orion oli 1990-luvulla Hiihtoliiton yhteistyökumppani. Dokumentin mukaan se toimitti Hiihtoliitolle kehittämäänsä Ringersteril-nestettä, joka on samankaltaista ainetta kuin epo-hormonin käytön peittelyyn käytettävä Hemohes.

Lääkkeen kehittäminen ja antaminen urheilujärjestön käyttöön ei ole laillista, mutta Orionin myöntämä lääkerike on vanhentunut.

Helsingin hovioikeus piti Räsäsen ja Vähäsöyringin ehdolliset vankeustuomiot törkeästä petoksesta ennallaan.