Hyppää sisältöön

Kaakaota ja päähäntaputtelua?

Onko meillä presidentti sitä varten, että hän kehottaa meitä leipomaan pullaa?

Kuva: Riina Ahonen / Yle

Luin tasavallan presidentti Niinistön kokoaman työryhmän tekemän Tavallisia-kampanjan (siirryt toiseen palveluun)nettisivut. Ensimmäinen ajatus oli, että oletteko te tosissanne? Ohjeet kuten ”Rauhoittuminen ja rutiinit luovat turvallisuutta”, ”Toimi tukihenkilönä arjen pulmakohdissa” tai ”Ulkoilkaa ja tehkää sitä, mikä kiinnostaa teitä kaikkia” kuulostavat lähinnä ylätason päähäntaputtelulta.

Aihe on herättänyt keskustelua, jopa väittelyä. EVA:n johtaja Matti Apunen (siirryt toiseen palveluun) ja tamperelainen**Emilia Kukkala (siirryt toiseen palveluun)**väittelivät aiheesti julkisesti.

Facebookissa levisi tavallisia.fi sivuilta hylätty ehdotus, jossa kannustettiin äänestämään päättäjiä, jotka ovat valmiita lisäämään resursseja nuorten syrjäytymisen ehkäisemiseen. Ehdotusta ei julkaistu, sillä "niin lainsäädännölliset, taloudelliset kuin hallinnolliset rakenteet eivät kuulu presidentin toimivaltaan" . Kirjeenvaihdon voi kokonaisuudessaan lukea täältä (siirryt toiseen palveluun).Projektin vetäjä** Sakari Huovinen **puolusteli keskiviikon Helsingin Sanomissa kampanjaa silltä, ettei se ole tarkoitettu syrjäytyneelle vaan syrjäytyneen lähipiirille.

Onko kukaan ryhmästä kuullut huono-osaisuuden periytymisestä (siirryt toiseen palveluun)?  Siihen, kun lisää vielä sen, että huonovointisuus keskittyy usein tietyille alueille (siirryt toiseen palveluun), voi miettiä, että mistä se lähipiiri löytyy, kun on oikeasti hätä ja keskikalja kiinnostaa koulunkäyntiä enemmän myös naapurissa.

Ylen mukaan Jakomäen nuoret aktiiivit Lähiöprinsessat (siirryt toiseen palveluun)kommentoivat raporttia seuraavasti: - Saanen sanoa että mun mielestä tämä on vittuilua päin naamaa. Siis tämäkö ratkaisee meidän ongelmat? Ei olisi pitänytkää odottaa mitään suurempaa/järkevää/hyödyllistä. Näin pelastetaan nuoret syrjäytymiseltä, kiitos vinkeistä!

Syrjäytyminen on liian vakava aihe ylätason maailmanparannusleikkeihin. Jussi Jalonen puhuu blogissaan (siirryt toiseen palveluun) porvariston rappiosta (). Olisiko kampanjalle osuvampi otsikko ollutkin ”Uravanhemmat, älkää unohtako lapsianne.”

A-studio: Stream käsittelee aihetta perjantaina 14.9. klo 21.00, TV1. Kommentteja käytetään ohjelmassa.

Lisätietoa (siirryt toiseen palveluun)