Oulun seutu virallisesti rakennemuutosalueeksi

Valtioneuvosto on julistanut Oulun seutukunnan äkillisen rakennemuutoksen alueeksi vuoden 2015 loppuun. Nimeämisen taustalla on Nokian, Nokia Siemens Networksin ja Accenturen sekä niiden alihankkijoiden rajut irtisanomiset vuosina 2010-2012.

Kotimaa
A dismantled Nokia sign at Oulu's Technology Village.
Junnu Lukkari

Oulussa työt ovat loppuneet tai loppumassa 3750:lta ihmiseltä. Tämä tarkoittaa käytännössä noin 3,5 prosenttia alueen työvoimasta. Äkillisen rakennemuutosalueen tukemiseen on mahdollista käyttää valtion kassasta ylimääräistä työllistämis- ja koulutusrahaa sekä yritysten investointi- ja kehittämisrahaa.

Käytännössä rakennemuutosalueeksi nimeäminen tarkoittaa sitä, että alueella on nimettävä erityistoimet, joihin se voi hakea valtion tukea. Esimerkiksi Salon seutu on jo aiemmin nimetty aikaisempien rakennemuutoksien vuoksi äkilliseksi rakennemuutoksen alueeksi.

Oulun seudun lisäksi valtioneuvosto hyväksyi äkillisen rakennemuutoksen alueiksi myös Raaseporin seutukunnan ja Kemiön saaren.

Suomessa on nyt tehdyn valtioneuvoston päätöksen jälkeen yhteensä 13 äkillisen rakennemuutoksen aluetta. Määrittely on aina määräaikainen ja viiden alueen erityisasema päättyy tämän vuoden lopussa, kolmen ensi vuoden lopussa ja kahden määräaika vuoden 2014 lopussa. Oulun, Raaseporin ja Kemiön asema jatkuu vuoden 2015 loppuun saakka.