Talousvedestä johtuvia tautiepidemioita torjutaan yhteistyöllä

Vesiturvallisuutta parannetaan riskienhallintaa kehittämällä. Tavoitteena on varmistaa turvallinen talousvesi kaikissa tilanteissa. Uutta riskinhallintamallia jalkautetaan sosiaali- ja terveysministeriön toimesta koko Suomeen tämän hallituskauden aikana. Vesiturvallisuutta käsitellään kaksipäiväisessä seminaarissa Mikkelissä.

riskienhallinta
Ihminen laskee vettä hanasta lasiin.
Yle

Mitä yhteistä on maankäyttö- ja rakennuslailla, vesilailla, ympäristönsuojelulailla, lailla vesienhoidon ja merenhoidon järjestämisestä, vesihuoltolailla ja terveydensuojelulailla?

Vastaus: kaikki liittyvät jollain lailla talousveteen. Kun näitä valvomassa on tukku viranomaisia, muun muassa kolme ministeriötä, Valvira, THL, Suomen ympäristökeskus, aluehallintovirastot, ELY-keskukset, kunnat ja vesilaitokset, on varmaa, että päällekkäistä työtä tehdään ja tiedonkulussa on parannettavaa.

Vastauksena tarjotaan nyt Water Safety Plan -riskinhallintakonseptia.

- Iso osa Suomen talousvesivälitteisistä epidemioista olisi ollut estettävissä, jos olisi etukäteen tunnistettu riskejä ja vaaroja, jotka ovat aiheuttaneet epidemioita, sanoo neuvotteleva virkamies Jarkko Rapala sosiaali- ja terveysministeriöstä.

Juomavesi on oltava aina puhdasta

Tavoitteena on varmistaa Suomen turvallinen talousvesi kaikissa tilanteissa. Sosiaali- ja terveysministeriön johdolla laadittava kansallinen talousveden turvallisuussuunnitelma WSP on kirjattu myös hallitusohjelmaan.

Terveysalan ammattilainen ottaa laajempialaisen katsantokannan vesiturvallisuudessa ilossa vastaan.

- Tähän asti ollaan oltu tilanteessa jossa, näin savolaisittain sanoen, että kun vesi lähtee vesilaitokselta, niin kaikki on hyvin sen jälkeen. Eli ei olla mietitty täydellisesti kokonaisuutta, sinne kuluttajan hanaan asti, mikkeliläinen terveystarkastaja Hannu Hulkkonen sanoo.

Tavoitteena on, että eri toimijoiden yhteistyötä auttava riskienhallintamalli on käytössä vuoteen 2015 mennessä.

Linjat ja laitokset vanhenevat vauhdilla

Suomessa on noin 1500 vesilaitosta, jotka toimittavat vettä noin neljälle miljoonalle ihmiselle. Osa laitoksista on erittäin pieniä ja valtaosa on vanhoja. Myös vesiverkostot ovat ikääntyneitä.

Yhteinen turvallisuussuunittelukaan ei auta, jos korjauksiin tarkoitetut rahahanat pysyvät kiinni.

- Yleensähän meillä Suomessa sitten korjataan vasta, kun on lämpöiset housussa, terveystarkastaja Hannu Hulkkonen täräyttää.