"Suomalaisnuoret ilmaisevat mielipiteensä aikuisille rohkeasti"

Guatemalalaiset Lupita McLaughlin Villeda ja Brenda Gonzales Lares uskovat yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen ja taiteeseen. Nämä yliopisto-opiskelijat kiertävät parhaillaan Suomea ja ihailevat nuorisovaltuustojärjestelmäämme.

Kotimaa
Brenda Gonzales Lares ja Lupita McLaughlin Villeda tekevät seinämaalausta yhdessä joensuulaisnuorten kanssa.
Janne Ahjopalo / Yle

Väli-Amerikassa sijaitsevassa Guatemalassa on runsaasti nuoria: maan väestöstä 70 prosenttia on alle 30-vuotiaita. Lupita McLaughlin Villeda, 20, ja Brenda Gonzales Lares, 18, kiertävät parhaillaan Suomea. Lupita ja Brenda tutustuvat suomalaisnuorten asemaan ja kertovat omasta kotimaastaan, jossa köyhyys, korruptio ja väkivaltakin ovat arkipäivää.

- Guatemalan ongelmia ovat naisten heikko asema ja kuilu sosiaaliluokkien välillä, kertoo Brenda Gonzales Lares.

Maya-kulttuuri on rapistumassa, koska eurooppalaiset tavat jyräävät.

Lupita McLaughlin Villeda

- Sekin näkyy, että eurooppalaisten jälkeläiset ovat paremmassa asemassa alkuperäisväestöön verrattuna. Maya-kulttuuri on rapistumassa, koska eurooppalaiset tavat jyräävät. Alkuperäisväestön on vaikea työllistyä, listaa Lupita McLaughlin Villeda.

Ympäristö, syrjintä ja köyhyys yhteisiä puheenaiheita

Lupita ja Brenda ovat innostaneet suomalaisia nuoria yhteiskunnalliseen aktiivisuuteen taiteen keinoin. Nuoret naiset tekevät parhaillaan Joensuussa Normaalikoulun lukiolaisten kanssa seinämaalausta. Teoksen tarkoituksena on tuoda esille nuorten yhteiskunnallista viestiä niin suomalaisesta kuin guatemalalaisestakin näkökulmasta. Lupitan ja Brendan mielestä yhteisesti nuoria ovatkin jo puhuttaneet muun muassa ympäristö, syrjintä ja köyhyys.

Lupita McLaughlin Villeda ja Brenda Gonzales Lares.
Lupita McLaughlin Villeda ja Brenda Gonzales Lares.Janne Ahjopalo / Yle

Psykologiaa yliopistossa Guatemalassa opiskelevat Lupita McLaughlin Villeda ja Brenda Gonzales Lares ovat Suomessa Taksvärkki-yhdistyksen mahdollistamalla kiertueella.

Nuorissa naisissa on herättänyt ihastusta suomalainen tapa kuulla nuoria päätöksenteossa: monessa kunnassa kun toimii nuorisovaltuusto, jonka tehtävänä on evästää päättäjiä. Suomalaisia on perinteisesti pidetty tuppisuina, mutta Lupita ja Brenda kumoavat käsityksen:

- Suomalaisnuoret ilmaisevat mielipiteensä aikuisille rohkeasti. Guatemalassa on erilainen käytöskoodi: aikuisille puhutaan vasta kun on saatu lupa, paljastaa Brenda Gonzales Lares.