Piilotettu Schjerfbeck vetää väkeä Ateneumiin

Ateneum taidemuseossa toisen maalauksen alta löytynyt Helene Schjerfbeckin työ kiinnostaa yleisöä. Lauantaina näyttelyssä tehtiin kävijäennätys.

kulttuuri
Schjerfbeckin löydetty teos esillä Ateneumissa.
Schjerfbeckin löydetty teos esillä Ateneumissa.Yle.

Helene Schjerfbeckin juhlanäyttelyn yhteydessä löytyi uusi maalaus, kun yhden teoksen alta paljastuivat ompeleet. Schjerfbeck oli ommellut työn piiloon toisen työn alle.

Näyttely on kerännyt yleisöä tasaiseen tahtiin jo ennen uuden maalauksen löytymistä, mutta nyt kävijämäärät ovat selvästi vielä entisestään lisääntyneet. Viime lauantaina näyttelyyn tutustui ennätysmäärä katsojia, noin 2400.

Keskiviikkoon 13. syyskuuta mennessä näyttelyn oli nähnyt liki 134 000 kävijää.

Näyttelystä löydetyssä öljymaalauksessa on kuvattuna äiti ja lapsi takaapäin. Teos on taiteilijan signeeraama ja se ajoittuu noin vuoteen 1887. Maalaus löytyi helsinkiläisen mieshenkilön omistaman Raaseporin maisememakuvan alta. Maisemakuva on vuodelta 1890.

Helene Schjerfbeckiltä tunnetaan yli 1 000 teosta. Häneltä tunnetaan myös niin sanottuja kaksoistöitä, joissa maalauksen takapuolelta on löytynyt toinen työ. Nyt tehty löytö, toisen teoksen alle ommeltu työ on ainutlaatuinen.