Koe uusi yle.fi

Merimetsoja tapaa nyt sisämaassakin

Nuoret yksilöt kiertelevät syksyisin isollakin alueella ravinnon ja elinpiirin perässä. Pohjois-Savossakin havaintoja tehdään vuosittain jopa kymmenkunta.

luonto
Merimetso istuu luodolla
Inkeri Eskelinen

Suomessa lähinnä merialueilla viihtyvä merimetso on syksyisin yleinen vieras myös sisämaassa. Nuoret linnut lähtevät itsenäistyessään liikkeelle, ja saattavat kierrellä kookkaina ja kestävinä lintuina elinpiiriä kartoittaessaan pitkiäkin matkoja.

Esimerkiksi Pohjois-Savossa merimetso on jo jokavuotinen vieras.

- Tyypillisesti havaintoja tehdään juuri syys-lokakuussa. Esimerkiksi Puutossalmelta löytyy luoto, jossa lintuja nähdään lähes joka syksy, Kuopion lintuyhdistys Kuikan puheenjohtaja Mikael Rytkönen kertoo.

Merimetsojen kanta Itämerellä on kasvanut viime vuosina. Suomenlahden lisäksi linnut ovat levittäytyneet runsain mitoin myös muun muassa Perämerelle ja Merenkurkkuun.

Osa tavatuista linnuista on muuttajia

Ulosteillaan jopa kokonaisia saaria peittäneen ja kaloja runsain mitoin syövän merimetson levinneisyydestä on oltu huolissaan muun muassa Saimaalla. Kuikan alueharvinaisuuskomitean yhdyshenkilö Eelis Rissanen ei kuitenkaan usko, että laji olisi leviämässä pysyvämmin makeiden vesien äärelle.

- Kyllä merimetso selkeästi tuntuisi viihtyvän enemmän isommilla vesialueilla, eli merellä. Mikäli muutoksia tapahtuu, en näkisi sellaisia ainakaan lähivuosina, Rissanen muotoilee.

Osa sisämaassa tavatuista yksilöistä on muuttomatkallaan pohjoisesta Suomen kautta etelään.

- Yleensä nämä tulevat Jäämereltä tai Venäjän merialueilta. Ja joskus tällaisia näkee myös keväisin, Rissanen lisää.

Vaikka merimetso herättää monissa vesien äärellä eläjissä kuumia tunteita, Rissasen mukaan osa niistä perustuu virheelliseenkin tietoon.

- Merimetso syö enimmäkseen roskakalaa, joten se ei ole uhka kalastukselle elinkeinona. Sanoisin, että esimerkiksi lokkilinnuista on edelleen ihmiselle enemmän haittaa.

Pelikaanilintuihin kuuluva merimetso on Suomessa rauhoitettu. Suomen pesimälinnustoon se palasi 1990-luvulla. Tätä ennen merimetso on pesinyt Suomessa viimeksi ilmeisesti pari sataa vuotta sitten.