1. yle.fi
  2. Uutiset

Peruskoulun hajoaminen huolestuttaa opetusministeriä

Opetusministeri Jukka Gustafssonin (sd.) mukaan on jo olemassa voimakkaita merkkejä siitä, että yhtenäinen peruskoulu on murtumassa.

Kotimaan uutiset

- Lähikoulun vahvistaminen on hallitusohjelman mukaista toimintaa. Pidän itse tärkeänä, että meillä on hyvä peruskoulu. Yhtenäiskoulu, jossa kaikki lapset ovat yhdessä lähikoulussaan. Pitää huolehtia siitä, että jatkossa kaikki tukitoimet ovat kunnossa yhtenäisen peruskoulun takaamiseksi, ministeri sanoo.

- En toivo, että koulujen välillä painotuksia lisätään voimakkaasti. Se vain lisää eriarvoisuutta. Jokaisen koulun sisällä voi olla omia valinnaisaineita oppilaille, Jukka Gustafsson sanoo.

Gustafssonin mukaan on ymmärrettävää, että vanhemmat haluavat lapselleen laadukkaan koulun.

- Korostan kuitenkin, että edelleen kaikki koulut ovat ja tulee olla hyviä, laadukkaita kouluja, Gustafsson sanoo.

- Koulushoppailu johtaa eriarvoisuuteen ja koulujen välisten erojen kasvamiseen. Tämä ei ole kansainvälisten tutkimusten mukaan hyväksi kenellekään.

Gustafsson pitää lähikoulun suojaamista äärimmäisen tärkeänä.

- Ei pitäisi sanoa, että valinnaisuutta täysin rajoitetaan, mieluummin niin, että niitä kouluja tuetaan, joilla on vaikeammat olosuhteet.

- Lähtökohtaisesti toivon kuitenkin hyviä peruskouluja, jossa kaikki lapset oppivat lukemaan, kirjoittamaan ja laskemaan, kiinnitetään huomiota arvokasvatukseen ja kansainvälisyyteen.

- Ensi vuoden budjettiin on esitetty erillismääräraha ryhmäkokojen pienentämiseen. Ja hallitusohjelman mukaisesti kouluille, joilla on ongelmia, annetaan lisää voimavaroja tulevaisuudessa.

Lue seuraavaksi