1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Neil Armstrongia muisteltiin Washingtonissa

Washingtonissa järjestettiin muistotilaisuus ensimmäisenä kuussa käyneelle astronautille.

Ihmisiä Neil Armstrongin muistotilaisuudessa Washington D.C.:n Kansalliskatedraalissa 13. syyskuuta. Kuva: Michael Reynolds / EPA

Washingtonissa järjestettiin torstaina julkinen muistotilaisuus ensimmäisenä Kuussa kävelleelle astronautti Neil Armstrongille. Muistotilaisuuteen osallistui sekä Armstrongin astronauttitovereita ja poliitikkoja että tavallisia ihmisiä.

Muistotilaisuus järjestettiin kansalliskatedraalissa, jonka yksi lasimaalausikkuna, Avaruusikkuna, kunnioittaa kuukävelyä. Armstrong ja hänen kollegansa Apollo 11:n kuulennolta lahjoittivat kiven katedraaliin kuukävelyn viisivuotispäivän kunniaksi heinäkuussa 1974.

Neil Armstrongin kanssa Kuuhun Apollo 11 -lennolla laskeutunut Buzz Aldrin (vas.) ja ensimmäisenä yhdysvaltalaisena Maapallon avaruudessa kiertänyt John Glenn Neil Armstrongin muistotilaisuudessa Washington D.C.:n Kansalliskatedraalissa. Kuva: Evan Vucci / EPA

Muistotilaisuudessa rukouksia johti Apollo 11:n lennolla mukana ollut astronautti Michael Collins. Muistoseremoniaan osallistui myös kolmas miehistön jäsen, Edwin "Buzz" Aldrin.

Muistotilaisuuteen osallistui myös muita astronautteja Apollo- ja avaruussukkulalennoilta sekä avaruushallinto Nasan johtoa ja poliitikkoja, muun muassa edustajainhuoneen puhemies John Boehner ja vähemmistöjohtaja Nancy Belosi ja Valkoisen talon henkilöstöpäällikkö Jack Lew. Lisäksi paikalla oli perheenjäseniä, ystäviä ja toimittajia, mutta myös tavallista kansaa.

Paitsi astronautti Armstrong oli laivaston lentäjä, joka kunnostautui Korean sodassa.

Armstrong kuoli 25. elokuuta 82-vuotiaana. 31. elokuuta perhe piti yksityisen muistotilaisuuden.