Ranska purki romanileirejä Pariisissa ja Lyonissa

Yksi suurimmista romanileireistä pitää olla tyhjänä lauantaihin mennessä. Alueelle on suunnitteilla moottoritien laajennus.

Ulkomaat

Ranskan poliisi on torstaina jatkanut romanileirien purkamista Pariisissa ja Lyonissa. Poliisi hääti leireistä yhteensä lähes 900 ihmistä.

Leirien purkaminen on osa hallituksen ajamia toimia, joiden tarkoituksena on saada 15 000 romania poistumaan laittomana pidetyistä leireistä ja palaamaan takaisin kotimaahansa.

Sucy en Brien leiri Pariisin kaakkoispuolella on yksi isoimmista romanileireistä, joka on ollut toiminnassa jo viime vuoden lokakuusta lähtien. Leirissä asui aluksi vain 80 ihmistä, mutta se paisui nopeasti, kun muualta Ranskasta tulleet romanit saapuivat leiriin.

Hallitus suunnittelee alueelle moottoritien laajennusta. Oikeus on määrännyt alueen tyhjennettäväksi lauantaihin mennessä.

Lyonissa romanit häädettiin kaupungin itäosista ennen sisäministeri Manuel Vallsin vierailua. Viranomaisten mukaan kaikki sujui rauhallisesti.

Ranskan päätöstä sulkea siirtolaisleirit ja kotiuttaa siirtolaiset 300 euron tuen turvin on kritisoitu laajalti.

Sisäministerin arvion mukaan noin 7000 romanialaista ja bulgarialaista lähetetään takaisin kotimaihinsa kuun loppuun mennessä.

Lähteet: AFP, AP