yle.fi-etusivu

Finnet-ryhmän Datame uusii 450-laajakaistan nopeammaksi

Maaseudun laajakaistakatveisiin voi tulla uutta helpotusta ensi talvena. Finnet-yhtiöiden omistama operaattori Datame uusii käyttöikänsä päähän tulleen langattoman 450-verkon teknologian loppuvuoden aikana ja lupaa nostaa tarjolla olevia yhteysnopeuksia.

Kotimaa
450-verkon modeemi
Keijo Salokangas / Yle

Suomessa vähäiselle käytölle jääneelle 450-verkon laajakaistalle yritetään uutta tulemista. Verkko-operaattori Datame vaihtaa langattoman 450-laajakaistaverkon tekniikan uuteen loppuvuoden aikana.

Datamesta kerrotaan, että 450-verkosta tulee aiempaa nopeampi. Nyt verkkoon myydään enintään kahden megabitin yhteyksiä, mutta jatkossa teoreettinen maksiminopeus voi olla 14 megabittiä. Yhtiön mukaan testeissä on päästy yhdeksän megabitin nopeuteen.

Samalla yhtiö kertoo parantavansa verkon peittoaluetta, vaikka sen peitoksi on jo nykyisinkin mainittu yli 99 prosenttia Suomen väestöstä.

Verkon lanseeraus joulukuussa

Datame aikoo lanseerata uuden verkon ja tekniikan laajemmin vasta ennen joulua, kun asennukset on tehty.

Datamella on tytäryhtiö Datame Palvelut Oy, joka on jo käynnistänyt 450-liittymien myynnin. Käytännössä 450-liittymiä tulee jatkossa saamaan ainakin Datamen nettikaupasta sekä Finnetin omistavien 27 tietoliikenneyhtiön liikkeistä.

Datame lupaa yhteyden hinnan alenevan aiempaan verrattuna reippaasti. Tällä hetkellä 450-verkon halvin taksa on 34,50 euroa kuukaudessa 0,5 megabitin yhteydestä. Kahden megan yhteys maksaa 46,50 euroa. Uusista nopeusluokista ja hinnoittelusta yhtiö kertoo myöhemmin.

Tekniikka vanheni käsiin

Nykyisin 450-verkossa on käytössä elinkaarensa päähän tullut Flash OFDM -tekniikka, jota ei enää valmisteta missään. Tekniikka on Suomen lisäksi käytössä enää Slovakiassa. Tilalle on tulossa CDMA -tekniikka, jolla on maailmassa 600 miljoonaa käyttäjää 140 eri maassa.

Suomen 450-laajakaistaverkko oli Digitan omistuksessa, mutta yhtiö myi verkon liiketoiminnan Datamelle vuonna 2011. Datamesta tuli verkon operaattori ja se sai luvan verkon tekniikan vaihtoon.

Datamesta kuitenkin todetaan, ettei 450-verkosta ole tarkoitus tehdä 3G-verkon kilpailijaa, vaan ajatuksena on tarjota vakaita yhteyksiä datan siirtoa varten. Verkon etuna on se, ettei siinä ole puhelinliikennettä, jonka takia tietoliikenne hidastuisi.

Yle.fi-etusivulla juuri nyt:

Kaamos

Kaamos otti taas Suomen synkkään syleilyyn – Näillä vinkeillä jaksat pirteänä läpi pitkän pimeän

Egypti

Egyptin media: Ainakin 235 kuollut hyökkäyksessä moskeijaan

Hiihto

Iivo Niskanen väittää pelin olevan jo pelattu - asiantuntija: "Kommentit eivät anna rehellistä kuvaa hänen tilanteestaan"

Puoli seitsemän

Martti Suosalo: Rautaa tankoon, tempausvalatreeni ja taas jaksaa esiintyä