Tutkimus: Terveelliset elämäntavat tuovat lisävuosia iästä riippumatta

Terveellisesti elävät yli 75-vuotiaat voivat odottaa elävänsä vuosia enemmän kuin epäterveellisemmin elävät, kertoo tuore ruotsalaistutkimus.

terveys

Terveellisten elämäntapojen hyödyt eivät rajoitu vain nuoriin ja keski-ikäisiin. Niiden noudattaminen suo lisää elinvuosia vielä yli seitsemänkymppisenä.

Tuoreen ruotsalaistutkimuksen mukaan säännöllisesti liikkuvat, savuttomat ja sosiaalisesti aktiiviset yli 75-vuotiaat voivat odottaa elävänsä keskimäärin kuusi vuotta pitempään kuin epäterveellisemmin elävät. Terveellisen elämäntavan hyödyt ulottuivat jopa yli 85-vuotiaisiin sekä pitkäaikaissairaisiin, sillä hekin elivät keskimäärin neljä vuotta pitempään, jos olivat omaksuneet terveelliset elämäntavat.

Yksittäisistä tekijöistä suurin vaikutus oli fyysisellä aktiivisuudella. Säännöllisesti uivat, kävelevät tai jumppaavat kuolivat keskimäärin kaksi vuotta myöhemmin kuin muut.

Ylipainon, tupakoinnin, liiallisen alkoholinkäytön ja monien muiden terveysriskien haitat on toki havaittu iäkkäilläkin, mutta ruotsalaisten tutkimus on ensimmäinen, jossa elintapojen vaikutuksia on selvitetty näin iäkkäiden elinikään.

Tutkimukseen osallistui 1 800 yli 75-vuotiasta, joita seurattiin vuodet 1987–2005 eli keskimäärin 18 vuoden ajan. Tänä aikana 92 prosenttia osallistujista kuoli, mutta noin puolet eli yli 90-vuotiaiksi.

Tulokset julkaistiin British Medical Journalissa.

Lähteet: Uutispalvelu Duodecim