1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Leijonasydämen tähdet : Uusnatsin rooliin mentiin syvien vesien kautta

Peter Franzén, Jasper Pääkkönen ja Jussi Vatanen esittävät Dome Karukosken elokuvassa uusnatseja. Miehet myöntävät, että roolin löytämiseen tehtiin paljon töitä.

Kuva: Maija Tuunila / Yle

Kotkassa filmataan parhaillaan Dome Karukosken ohjauksessa elokuvaa Leijonasydän. Elokuva kertoo uusnatsiporukan johtohahmosta, joka rakastuu kiihkeästi. Yhteisen kodin perustamisen jälkeen paljastuu, että uuden avovaimon poika on tummaihoinen.

Päähenkilöä esittävän Peter Franzénin lisäksi uusnatsien rooleissa ovat muun muassa Jasper Pääkkönen ja Jussi Vatanen. Miehet myöntävät, että roolihahmoihin pääseminen vaati paljon töitä.

- Olemme varmasti jokainen käyneet aikamoisen myllyn omissa ajatuksissamme, kertoo Peter Franzén.

- Ohjaajan kanssa olemme menneet syviin vesiin. Olemme katsoneet YouTubesta materiaalia ja myös keskusteltu autenttisten ihmisten kanssa.

Olemme varmasti jokainen käyneet aikamoisen myllyn omissa ajatuksissamme.

Peter Franzén

- Olemme myös istuneet yhdessä puhumassa ennakkoluuloista ja rasismista. Olemme miettineet, mistä tällaiset ilmiöt syntyvät, jatkaa Jasper Pääkkönen

- En voi sanoa, että löytäisin ymmärrystä minkäänlaisia väkivaltaisia ääri-ilmiöitä kohtaan. Sen sijaan näyttelijänä löydän ymmärrystä niitä henkilöitä kohtaan, joita me esitämme.

Pääkkösen mukaan elokuvasta löytyy uusnatsiporukan sisäistä lämpöä, välttämistä ja ystävyyttä.  

- Sellaista on mahdollista ymmärtää.

Jussi Vatanen kertoo, että hän on rooliin valmistautuessa miettinyt erityisesti sitä, millaista on kuulua hyvin intensiiviseen ja tiiviiseen toveriryhmään.

Yllätyin siitä miten ehdotonta ja täysvaltaista liikkeeseen kuuluminen on.

Jussi Vatanen

- Olen pohtinut paljon millaisia tunteita ja velvollisuuksia se tuo mukanaan. Mitä olet valmis tekemään kaverisi ja ystäväsi puolesta?

- En ole koskaan ennen perehtynyt suomalaiseen uusnatsikulttuuriin tai –liikkeeseen. Kun uusnatsiliikkeeseen aiemmin kuuluneet henkilöt kertoivat meille kokemuksiaan, yllätyin siitä miten ehdotonta ja täysvaltaista liikkeeseen kuuluminen on.

Peter Franzénin, Jasper Pääkkösen ja Jussi Vatasen lisäksi uusnatsien roolejä esittävät myös muun muassa Timo Lavikainen, Mikko Neuvonen ja Niko Vakkuri.

Muissa keskeisissä rooleissa nähdään Laura Birn, Pamela Tola sekä ensimmäisen elokuvaroolinsa tekevä Yusufa Sidibeh.

Aleksi Bardyn käsikirjoittaman ja Dome Karukosken ohjaaman elokuvan kuvaukset jatkuvat Kotkassa vielä parin viikon ajan. Sen jälkeen ne siirtyvät Helsinkiin. Elokuva saa ensi-iltansa syksyllä 2013.