Maalaisromantiikka ajaa sisustajat kaapelikelavarkaisiin

Vanhoista heinäseipäästä saattaa joutua maksamaan jopa toistakymmentä euroa. Innokkaimmat sisustajat ovat kuitenkin valmiita maksamaan maalaisromantiikasta.

sisustussuunnittelijat
Puupöytä ja nojatuoli

Vanhat ovet ja ikkunanpokat tekevät kauppansa kun sisustajat hakevat koteihinsa maalaisromantiikkaa. Yhä useamman unelmissa siintää myös pöydäksi muuttunut kaapelikela. Intohimoisimman sisustajan on joskus kuitenkin turvauduttava äärimmäisiin keinoihin haluamansa esineen saamiseksi.

- Keloja ei saa oikein mistään, joten yksi perjantai-ilta lenkillä kaverin kanssa huomasimme kaapelityömaan. Siinä sitten odoteltiin että tuli pimeä ja päätettiin yhdessä tuumin tehdä pieni rikos ja hakea se sieltä pois, kertoo nimettömänä pysyttelevä sisustusharrastaja.

Vaikka tyhjiä keloja ei työmailta kasapäin katoakkaan, on sisustussuuntaus kuitenkin huomattu myös sähkölaitoksilla. Internetin maalaisromantikkojen keskusteluista käy ilmi että pienet anastukset ovat melko yleisiä.

Lehdet ja sisustusohjelmat pursuavat tällä hetkellä vinkkejä ajan patinoimaan sisustukseen. Sisustamisen ammattilaisen suunnitelmista löytyy asiakkaiden toiveesta lähes poikkeuksetta vanhoja elementtejä.

- Kun nyt kotona kuitenkin halutaan viettää aikaa perheen ja ystävien kanssa niin maalaisromantiikasta tulee kotoinen tunnelma ja se on ehkä läheisyyttäkin lisäävä asia, sanoo sisustussuunnittelija Riia Rauhala pohtien maalaisromantiikan huimaa suosiota.

Vähiin käy ennen kuin loppuu

Kova kysyntä nostaa vanhojen materiaalien hintoja. Esimerkiksi heinäseipäästä voi joutua maksamaan jopa toistakymmentä euroa. Maalaisromantiikkaa voi löytää edullisesti kuitenkin kärsivällisyydellä.

- Tottakai asiat maksaa, mutta sitten kun jaksaa etsiä ja vaikka itsekin tehdä jotain, niin aina saa tietysti edullisemmin, Riia Rauhala vinkkaa.

Ilmiö näkyy esimerkiksi Porin varaosapankissa, jossa erilaisten materiaalien kysyntä on jopa kolminkertaistunut. Samalla kun vanhojen materiaalien kysyntä kasvaa, uhkaa vanhojen tarvikkeiden tarjonta kuitenkin hiipua.

- Se vähenee koko ajan. Tietysti se tavara loppuukin joskus, sillä eihän vanhat peiliovet ole jatkuva uusiotuote. Siinä tapauksessa on silti hyvä kun voi aina siirtyä seuraavaan vuosikymmeneen, toteaa Antero Raita Porin varaosapankista.

Varaosapankin asiakkaiden suosikkeja ovat hyväkuntoiset peiliovet ja vanhat ikkunat.

- Pikkuruutuiset ikkunat viedään tietysti sisustukseen, mutta aina ihmiset kuitenkin kaipaavat myös vanhanmallista kokonaista ikkunaruutua, jonka he vaihtaisivat vanhaan taloon, Raita kertoo.