1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Rahalla saa 2 on komeasti toteutettu

JW oli aikoinaan lupaava kauppatieteilijä, jolla oli liian voimakas helpon rahan nälkä. Kiihkeä halu saada nopeaa rahaa koitui kuitenkin JW:n kohtaloksi ja nyt hän istuu kolmatta vuotta vankilassa.

kulttuuri
Tähtiä.

Vankilavuodet eivät ole kuitenkaan lannistaneet JW:tä. Pitkinä, hitaasti kuluvina päivinä hän on kehitellyt pörssin toimintaan liittyvän tietokoneohjelman, jonka avulla aikoo tehdä miljoonia. Suunnitelman tielle nousee kuitenkin ongelmia, kun JW:n bisneskumppani tekee oharit ja kauppa ohjelmaa omissa nimissään. Tämän lisäksi kuvioihin astuu myös mies JW:n väkivaltaisesta menneisyydestä ja JW on jälleen menettää kaiken.

Rahalla saa 2 perustuu ruotsalaisen dekkaristin Jens Lapiduksen Stockholm noir -trilogian toiseen osaan. Tarinan päähenkilöt kulkevat elämän syrjäkujia maailmassa, jossa raha ja väkivalta ovat kaiken mitta. Jo ennen kuin ensimmäistäkään kuvaa on näytetty tietävät myös kirjaa lukemattomat mitä on tulossa. Teatterin kaiuttimista kuuluu tumman mahtipontista musiikkia, joka antaa ymmärtää, että tässä tarinassa ei sitten pehmoilla.

Rahalla saa 2 on komeasti toteutettu, ärhäkkä jännäri. Kuvauksessa on käytetty paljon heiluvaa käsivarakameraa, leikkaukset ovat nopeita ja eteenpäin mennään kuin viimeistä päivää. Jos kuten minä, ei ole nähnyt tuota ensimmäistä osaa tai lukenut kirjoja, niin elokuvan seuraaminen voi tuottaa pieniä ongelmia. Vauhti on niin hirmuista, että aiempia tapahtumia tuntemattomalle niin henkilöt kuin heidän motiivinsa jäävät melkoisen hämäriksi ja osin jopa käsittämättömiksi.

Elokuvan on ohjannut Babak Najafi, jonka kaksi vuotta sitten valmistunut, syrjäytyneestä nuorukaisesta kertonut esikoiselokuva, Sebbe (2010) palkittiin vuoden parhaan ruotsalaiselokuvan Guldbaggella. Tästä uutuudesta tuskin Guldbaggeja heruu, mutta sen verran hyvä työnäyte tämä on, että Najafi saattaa hyvinkin seurata ensimmäisen Rahalla saa -elokuvan ohjanneen Daniel Espinosan jalanjälkiä ja tehdä seuraavan elokuvansa Yhdysvalloissa.

Lue seuraavaksi