Jouni Jalarvo ensimmäisestä elokuvaroolistaan: "ei meitä mitään koekuvattu"

Näyttelijäkonkari Jouni Jalarvo muistaa hyvin, kun hänet valittiin Toivo Pekkasen romaanin pohjalta tehdyn elokuvan päärooliin vuonna 1968. Pekkasen kuolemasta tulee tänä vuonna kuluneeksi 110 vuotta.

Kotka
Näyttelijä Jouni Jalarvo
Ilona Koivisto/ Yle

Tänä vuonna vietetään kotkalaisen kirjailijan Toivo Pekkasen 110-vuotisjuhlapäivää. Kotkalainen näyttelijä Jouni Jalarvo muistaa hyvin ne ajat, kun Kotkassa filmattiin Toivo Pekkasen kirjaan Tehtaan varjossa perustuvaa neliosaista elokuvaa. Jalarvo sai nuorena näyttelijänalkuna vuonna 1968 tilaisuuden astua päärooliin Pekkasen kirjaan perustuvassa elokuvassa.

- Teatterikouluopintoni olivat vielä vähän kesken silloin. Ohjaaja Rauni Mollberg teki näyttelijävalinnat omaan tyyliinsä. Ei meitä koekuvattu, vähän keskusteltiin ja kuljeskeltiin ja tein kai vaikutuksen, Jalarvo muistelee uransa alkuhetkiä.

Mollbergin ohjaamaa elokuvaa filmattiin aikanaan yhteensä 100 päivää. Valtaosa kuvauksista tehtiin Kotkassa, vaikka kuvausporukka piipahti myös Hämeenlinnassa ja Helsingissä.

- Kotka oli silloin aika toisenlainen paikka. Kaupunki oli antanut kuvausporukalle suuren alueen kuvauksia varten Kauppakadun ja Vuorikadun risteyksestä, sellaisesta puukorttelista. Siitä missä nyt on punatiilisiä korkeita taloja.

Filmauskokemus oli nuorelle näyttelijälle hurja. Samuel Oinon rooli ei ollut kevyt kannettavaksi.

Meidän pitäisi kaikkien itse löytää omat ratkaisumme.

Jouni Jalarvo

- Samuel Oinohan on kuin Toivo Pekkanen itse. Tiesin jo roolia tehdessäni sen, että tein tavallaan henkilökuvaa itse kirjailijasta.

Toivo Pekkasen tuotannolla ja ajatusmaailmalla on ollut suuri merkitys näyttelijä Jouni Jalarvolle. Jalarvon mielestä kaikkien pitäisi ottaa oppia Pekkasen tavasta elää ja ajatella.

- Hän luki, tutki ja seurasi elämää ja yritti itse ratkaista asiat niin, että ne menisivät oikein. Meidän kaikkien pitäisikin itse löytää oikeat ratkaisumme, eikä kuunnella mitä poliitikot tai muut meille selittävät, Jalarvo kiteyttää.