Koe uusi yle.fi

Karhusta ei pidä tehdä elättiä

Karhuhavainnot ovat lisääntyneet selvästi. Riistanhoidonneuvoja tarjoaa selitykseksi sekä karhujen lisääntymistä että havainnointiverkoston parantumista. Hän varoittaa kuitenkin luomasta karhulle tunnetta siitä, että sen ruoka tulee ihmiseltä.

luonto
Karhu metsässä.
Oiva Kainulainen

Riistanhoidonneuvoja Juha Heikkilä Pohjanmaan riistanhoitopiiristä pitää menneen kesän erikoisuutena sitä, että karhu on tullut ihmisen läheisyyteen. Sinne sen ei pitäisi jäädä:

- Nyt pitäisi pohtia käyttäytymistään; ihan tarkoituksella karhua ei pidä ruveta ruokkimaan. Ei totuteta sitä siihen, että ihminen tuo ravinnon.

Jos ihmisen haju ja ravinto yhdistyvät karhun pääkopassa, se johtaa tulevaisuudessa ongelmiin: karhu ei pelkää ihmistä ja tulee turhan lähelle.

Vanhan Vaasan läänin alueella on tänä vuonna kirjattu huhtikuun alusta 1773 karhuhavaintoa - jo tähän mennessä enemmän kuin koko viime vuonna. Riistanhoidonneuvoja Juha Heikkilä uskoo poikkeuksellisen havaintomäärän johtuvan karhujen määrän lisääntymisestä ja aiempaa kattavammasta havainnointiverkostosta.