Koe uusi yle.fi

Sekasilmäisyys antaa ilmettä huskylle

Siperianhuskyjen erikoisnäyttely alkaa Ristijärven Saukkovaaralla lauantaina ja jatkuu sunnuntaihin. Vastaavaa ei ole ennen järjestetty Kainuun maakunnassa. Näyttelyyn on ilmoitettu noin 250 huskya ympäri Suomen.

ilmiöt
Siperianhusky, jonka vasen silmä on ruskea ja oikea silmä sininen.
Sekasilmäsyys on yleinen piirre siperianhuskyilla.Jouni Pilto / Yle

Ristijärveläisen talon pihapiirissä huskyt lekottelevat koirankoppien päällä. Osa niistä valmistautuu viikonlopun näyttelyyn.

Jussi Pietikäisen ja hänen perheensä kotitarhalla on 26 huskya kahdessa sukupolvessa. Kopeissa asustavat niin nuoret vetokoirat kuin elämänsä rekiretket jo tehneet eläkeläiskoirat.

- Meillä on yhden ja kahden koiran koppeja. Lisäksi on kolmen koiran rivitaloja, kertoo Jussi Pietikäinen.

Välillä huskyt nousevat jalkeille ja venyttelevät pitkiä raajojaan. Lihashuolto on juoksijalle kaikki kaikessa.

Yleensä täällä ollaan hiljaa, paitsi silloin kun jokin kiva tekeminen alkaa. Pientä ulinaa kuulee, kun kävelee häkkien välistä. Koirat pitävät huomiosta ja tulevat tervehtimään.

Joissakin koipeissa kolistellaan. Yhdet koiraveljekset mittelevät koppinsa katolla. Leikki loppuu heti, jos toisen mielestä se menee liian rajuksi, sanoo Jussi. Ilkeitä yksilöitä ei laumassa ole. Sellaisesta piirteestä ei hyötyisi kukaan.

Paras kunto keväällä

Siperianhusky on nopeanpuoleinen pitkän matkan juoksija. Lauma vetää kevyehköä kuormaa pitkiä matkoja. Koira ei väsy äkkiä. Husky on kevyt ja sulavalinjainen. Narttu painaa noin 20 kilogrammaa, uros vähän enemmän.

Jussi alkaa rakentaa koirien juoksukuntoa talven varalle, kun lämpö laskee alle kymmenen. Lumettoman kauden harjoittelu on mönkijän tai kärryn vetoa.

Jussi Pietikäinen harrastaa retkeily- ja kilpeilyajoa. Yli 400 kilometrin kisoissa on käyty Venäjällä. Norjassa olisi tuhannen kilometrin kisoja.

Värillä ei väliä

Rotumääritelmän mukaan siperianhuskyn silmien ja turkin väri voi olla mikä tahansa. Toinen silmä on monella koiralla sininen ja toinen ruskea. Jussi Pietikäisen koirista pääosa on vaalean harmaita. Punakkaa turkkiakin näkee. Tummaturkkisia yksilöitä ei tässä porukassa näy.

Viikonlopun erikoisnäyttelyssä kiinnitetään huomiota ainakin kulmauksiin, mittasuhteisiin, kokoon ja korvien asentoon.

Ihmisvertaus

Huskyissä ja ihmisnuorisossa on samoja piirteitä, filosofoi Pietikäinen. Nuori on usein silmätikku; kuin lammas suden vaatteissa. Ennakkoluulot lyövät helposti leiman myös huskylle. Huskyssä voi nähdä samoja piirteitä kuin esimerkiksi sudessa.

- Siperian huskyt ovat ystävällisiä luonteeltaan, vaikka maine voi olla hurja. Maine johtuu varmaan ulkonäöstä, sanoo Jussi Pietikäinen.

Huskyt ovat innokkaan äänekkäitä, kun ne asetetaan reen eteen. Juostessa ne ovat vaiti. Vain reen jalakset suhisevat. Pietikäinen vertaa huskyä taas ihmiseen.

- Ne innostuvat kun alkavat töihin, ihan kuin ihmiset. Työtä ne tekevät hiljaa.

Ihminen on koiralauman johtaja. Lauman sisällä on erilaisia johtajuusrooleja. Vetohommissa voimakkaimmat ovat yleensä raskaimmalla paikalla, reen edessä. Nopeimmat kipittävät keulilla, ovat jonkinlaisia johtajia hekin.

Viikonlopun näyttely on avoin yleisölle

Siperianhuskyjen erikoisnäyttely alkaa Ristijärven hiihtostadionilla, Saukkovaaralla, lauantaina ja sunnuntaina kello 9 ja kestää noin kelllo 15:een. Lauantai-iltana on myös seminaari siperianhuskyjen rekikäytöstä Venäjällä ja pitkän matkan kilpailussa.

Näyttely on Kainuun koiraharrastajien yhteistyön, ei vain husky-harrastajien, tulos. Näyttelytoimikunnassa on väkeä Sotkamosta, Suomussalmelta ja Puolangalta. Talkoisiin tulee porukkaa Kajaanista. Tuomarit ovat Ruotsista.