Koe uusi yle.fi

Kultakauden klassikoita ja kissimirrejä

Turun taidemuseon näyttelyiden teoksissa käsitellään mm. salasynnyttämistä suomalaisessa metsässä ja homoparaatin väkivaltaisuuksia Belgradin kadulla.

kulttuuri
Taiteilija Stiina Saaristo Kissimirrit ja yksi petetty pupunen II -näyttelytilassa.
Inkeri Pyylampi / Yle

Turun taidemuseossa on harvinaislaatuinen tilaisuus tutustua Suomen taiteen kultakauden tuotantoon. Serlachiuksen taidesäätiön kokoelmasta on lainassa lähes sata työtä.

- Täällä avautuu kävijälle ainutlaatuinen mahdollisuus verrata kahta maamme merkittävimpiin kuuluvaa vanhan taiteen kokoelmaa keskenään, kertoo vanhempi amanuenssi Christian Hoffmann.

Hoffmann viittaa siihen, että vierailevan kokoelman lisäksi taidemuseon omaan kokoelmaan kuuluu runsaasti kultakauden töitä.

Mäntän Medicit -näyttely tarjoaa klassikoita

”Mäntän Medicit” eli mänttäläinen Serlachiuksen teollisuussuku oli innokasta keräämään taidetta 1800- ja 1900-luvuilla. Lisäksi he harjoittivat mesenaattitoimintaa.

Edustettuna Turun taidemuseossa ovat muun muassa Akseli Gallen-Kallela, Albert Edelfelt, Hugo Simberg, Maria Wiik ja Juho Rissanen.

- Kun on kysymys tällaisista klassikoista, ei ole kyse vain nostalgiasta, vaan totta kai myös laadusta ja ehkä myös siitä, että ne ovat osa identiteettiämme, Christian Hoffmann kuvailee.

Pimiössä on näkyvissä ihmisen pimeää puolta

East Side Story -videoteoksessa on kuvia, joita ei haluaisi nähdä.

Kroatialaisen Igor Grubicin teos koostuu kahdesta samaan aikaan pyörivästä videosta. Toisessa on dokumentatiivisia pätkiä Belgradin ja Zagrebin Gay Pride -kulkueiden yhteydessä koetuista väkivaltaisuuksista. Toisessa tanssijat kuvaavat kehonkielen avulla tuntemuksiaan tapahtumista.

- Joka kerta, kun katsoin dokumentoitua materiaalia, tunsin sen fyysisesti mahassani. On järkyttävää, miten julmia ihmiset voivat olla toisilleen vain siksi, että joku on erilainen, Grubic kertoo.

Grubicin fyysiset tuntemukset antoivat hänelle myös idean tanssijoiden käytöstä.

Tunnetta ja taidokkaita yksityiskohtia

Taidemuseon Studiossa on esillä Stiina Saariston teoksia. Suurikokoisissa teoksissa on paljon yksityiskohtia.

Taiteilija on toiminut itse mallina, mutta teokset eivät ole omakuvia. Esimerkiksi kirpputorivaatteiden avulla Saaristo rakentaa teoksen hahmon ja ikään kuin lavastaa tarinan.

- Hahmot alkavat elää omaa elämäänsä. Tunnetila ja tarina alkavat viemään niitä johonkin suuntaan. Ne etääntyvät minusta, Saaristo pohtii.

Hahmojen iällä tai koolla ei lopulta ole niinkään merkitystä.

- Tärkeätä on, että teoksessa on se tunnetila tai asia, mitä haluan sillä työllä kuvata, Saaristo toteaa.