yle.fi-etusivu

Kohuohjaaja piiskannut Kososen uhon partaalle

Harvoin on näytelmästä kohuttu ennakkoon niin paljon kuin Turun kaupunginteatterissa esitettävästä Kirsikkapuistosta. Neljän tunnin näytelmä ravisuttelee niin näyttelijöitä kuin katsojiakin.

kulttuuri
Kuva näytelmästä Kirsikkapuisto.
Krista Kosonen esittää Ranevskajan roolin.Robert Seger

Turun kaupunginteatterissa saa perjantaina ensi-iltansa vuoden teatteritapaukseksi luonnehdittu Anton Tsehovin näytelmä Kirsikkapuisto. Näytelmän ohjaaja, ukrainalainen Andriy Zholdak sanoo kaipaavansa näytelmään yleisöä, joka ei tule teatteriin pelkästään huvin vuoksi.

Zholdak haluaa, että katsojat pystyisivät näytelmän avulla tutustumaan paremmin omaan itseensä. Ohjaaja uskoo myös, että näytelmän kautta teatterin näyttelijät ja hän ohjaajana saavuttavat uudenlaisen yhteyden toisiinsa.

- Minulla on tapana suhtautua omiin produktioihini hyvin kriittisesti. En vielä osaa sanoa, olenko tyytyväinen vai en. Suurimmaksi osaksi varmaan en ole, mutta se tarkoittaa sitä että minulla on tarkka silmä, Zholdak pohtii.

Pataluhista paremmiksi

Kirsikkapuisto on herättänyt kohua jo paljon ennen ensi-iltaa. Toinen pääosan esittäjä Tea Ista jättäytyi pois projektista kesken harjoitusten viime keväänä. Sitten näytelmän ohjaaja Andriy Zholdak kirjoitti kesälomille lähteville näyttelijöille avoimen kirjeen, jossa haukkui nämä pataluhiksi. Pääosan esittäjä Krista Kosonen sanoo, että lomien jälkeen näytelmää on tehty hyvässä hengessä.

Näyttelijä Krista Kosonen.
Näyttelijä Krista Kosonen.Petri Vilén / Yle

- Olen herkästi provosoituva henkilö. Minulle tulee sellainen lapsellinen uho, kun provosoidaan. Kesän aikana tuli sellainen olo, että syksyn tullessa on uutta energiaa. Nyt katsotaan!, Kosonen lataa.

Olen herkästi provosoituva henkilö ja minulle tulee sellainen lapsellinen uho, kun provosoidaan.

Krista Kosonen

Zholdakin mukaan suhde näyttelijöihin on parantunut alkukesän avoimen kirjeen jälkeen.

- He ovat nyt parempia kuin ennen kesälomaa, mutta prosessi on vielä kesken. Minun ja näyttelijöiden välit ovat hyvin läheiset. Mutta välillämme on myös vaara ja jännite, jonka myös katsojat tulevat huomaamaan, Zholdak luonnehtii.

Mieliä kuohuttanut avoin kirje näyttelijöille on myös mukana näytelmässä.

- Kyllä kirje on näytelmässä mukana. Se on hyvin tärkeä. Se synnyttää kolmion: näyttelijä – ohjaaja – katsoja. Näytelmä pysyy tämän kolmion sisällä. Kirje on ikään kuin matka. Se auttaa pääsemään toisiin sfääreihin, kertoo ohjaaja.

Mitä tapahtuu ennen meteoriitin räjähdystä?

Tsehovin viimeiseksi jäänyttä näytelmää on pidetty tarinana aateliston rappiosta. Zholdakin käsissä Kirsikkapuisto kestää runsaat neljä tuntia. Näytelmän keskeinen aihe onkin aika. Se mitä ihmiselle tapahtuu ajassa.

- Ensi-illassa nähdään vain puolet näytelmästä – vain puolet siitä mitä on tehty. Nyt näytelmä kestää 4 tuntia 15 minuuttia. Aiemmin se kesti noin 8 tuntia. Katsoja näkee vain palan koko näytelmästä. Ikään kuin semmoisen palan, kun maahan putoaa meteoriitti ja tapahtuu räjähdys. Muu osa meteoriitista palaa ja häipyy pois. Katsoja ymmärtää näkemästään, että näytelmästä puuttuu jotakin. Sen ympärillä oli aiemmin muutakin.

Katsoja ymmärtää näkemästään, että näytelmästä puuttuu jotakin.

Andriy Zholdak

Krista Kososen tulkitsema Ranevskaja on hyvä, mutta muiden vietävissä oleva tilanomistajatar. Kososen mielestä näytelmä on visuaalisesti upea kokonaisuus, joka ei kuitenkaan ole kaikkein helpommin avautuva.

- Teen nyt kolmatta juttua Zholdakin kanssa. Hän on intohimoinen kaveri. Tässä on ollut monia vaiheita, mutta kyllä tämä on ollut todella antoisa projekti. Silti varmaan elämäni tähän asti vaikein rooli.

Ohjaaja Andriy Zholdak.
Ohjaaja Andriy Zholdak.Petri Vilén / Yle

- Tämä ei ole perinteinen Tsehov-tulkinta. Näytelmä on visuaalisesti upea ja syvä eikä helpoimmin avautuva. Tämä vaikuttaa varmaan jollain muulla tasolla kuin loogisen järjen tasolla. Näytelmä on valmis, ja nyt tarvitaan yleisö paikalle, Kosonen sanoo.

Ohjaaja on myös odottavainen vastaanotosta.

- En osaa sanoa, miten suomalainen yleisö ottaa tämän vastaan. Tämä kaipaa toisenlaista katsojaa. Sellaista, joka haluaa tietää lisää itsestään eikä tule vain katsomaan huvin vuoksi.

Zholdakin Suomi-vierailuille jatkoa

Andriy Zholdak on kiintynyt teatterin tekemiseen Suomessa.

- Arvostan hyvin paljon suomalaisen kulttuurin laatua. Minusta suomalaiset näyttelijät ovat hyvin lähellä Tsehovia ja Ibseniä. Haluan jatkaa linjaa suomalaiset näyttelijät – Tsehov – Andriy Zholdak. Seuraava näytelmä on Helsingissä Kansallisteatterissa Kolme sisarta. Totta kai Krista Kososen ja Alma Pöystin kanssa!

- Haluaisin tehdä vielä vuonna 2014 Tsehovin Platonov-näytelmän. Tästä tulisi yhden ohjaajan Tsehov-seikkailu. Erilaiset kulttuurit kohtaavat, mennään syvemmälle ihmistä.

Kirsikkapuiston ensi-ilta Turun kaupunginteatterissa 14. syyskuuta kello 19.

Yle.fi-etusivulla juuri nyt:

Tehtävänä tulevaisuus

Goodbye, kuukkelimetsä: Hakkuukiistat palasivat Suomeen, kun biotalous jauhaa puuta rahaksi

Ilmoitus laukauksista

Lontoon joukkohysteria: Poliisi etsii asemalaiturilla olleita miehiä

Egyptin moskeijahyökkäys

Egyptin presidentti julisti suruajan: "Moskeijaisku kostetaan äärimmäisellä voimankäytöllä"

NHL

Jere Lehtisestä tuli neljäs suomalaispelaaja, jonka pelipaita nostettiin NHL-hallin kattoon