Hyppää sisältöön

Selmu juhlii Seinäjoella

Seinäjoen elävänmusiikin yhdistys Selmu täyttää lauantaina 20 vuotta. Yhdistyksen perustoimintaa ovat Provinssirock kesäisin sekä rock-klubitoiminta Rytmikorjaamolla.

Postivarikko on perua 1950-luvulta. Kuva: Olli Koski / Yle

Seinäjoen elävänmusiikin yhdistys Selmu perustettiin aikoinaan jatkamaan kaatuneen edeltäjänsä Kemu ry:n työtä. Kemun toiminta loppui 90-luvun alun laman kynnyksellä talousvaikeuksiin. 15.9.1992 perustetun Selmun toiminta aloitettiin varovaisesti ja pienesti. Tuolloin Selmulla ei ollut varaa pitää juuri ketään töissä ja kaikki perustui talkooporukan valtavaan intoon. Hiukan tapahtumaosaamista yhdistys sai kuitenkin Kemun perintönä.

Vuosien 1993 ja 1994 Provinssirockit toteutettiin pienemmällä tasolla ja rock-klubikeikkoja järjestettiin ympäri kaupunkia. Vuonna 1995 oli vuorossa hieman isompi Provinssirock ja tuolloin klubitoimintaa pyöritettiin Sorsanpesällä.

Tänä päivänä Selmun kaksi vahvaa jalkaa ovat edelleen 1979 perustettu Provinssirock sekä 2006 entiselle postiautovarikolle rakennettu Rytmikorjaamo.

- Rock-henki ja -aatteen palo ovat säilyneet. Pitää siinä olla jokin syy, että ihmiset ovat mukana toiminnassa. Ehkä se aatteenpalo on hiukan muuttunut. Itselle se aatteen palo oli sellaista, jota voisi verrata poliittiseen ja uskonnolliseen aatteeseen. Nykypäivänä se ei ihan sellaista enää ole. Mutta meidän talkoolaiset uskovat tähän juttuun ja uskovat, että Seinäjoella pitää olla tällainen kansainvälisen tason festari ja rock-klubi, toteaa Selmun toiminnanjohtaja Harri Pihlajamäki.

Rytmikorjaamoa ei olisi ilman talkoolaisia

Vaikka maailma on muuttunut, niin samanlaiset asiat kannattelevat edelleen Selmun toimintaa. Talkoolaisilla on nimittäin edelleen korvaamaton merkitys. Ilman kökkäväkeä ei olisi Rytmikorjaamoakaan, sillä sen pyörittämisessä on mukana 150 talkoolaista. Joukkoon mahtuu monenlaista hiileenpuhaltajaa, jopa ääriaktiiveja, jotka tekevät hommia klubin ulkopuolellakin sydämensä kyllyydestä.

- Talkoolaisista pitää pitää huolta, sillä tänä päivänä ei ole itsestään selvää, että ihmiset tekevät talkoita,  huomauttaa Harri Pihlajamäki.

Selmu tarjoaa talkooväelleen koulutusta, jotta omasta joukoista tulisi ammattitaitoista väkeä tapahtuma- ja klubityöskentelyyn. Tarjolla on järjestysmieskoulutusta, ravintola-alan koulutusta sekä ensiapukursseja.

Rock ja raha

Rock-bisneksen ja -aatteen yhdistäminen on aina taiteilemista. Selmussa pyritään edelleen tarkan markan toimintaan.

- Se on vähän kun yritetään sekoittaa vettä ja öljyä. Se on sellaista kauhun tasapainoa. Selmu on toiminut aika varovaisesti vuosikymmeninä talouden kanssa, ei olla oltu tuhlaavaisia, vaan ollaan pidetty aina pientä pesämunaa, koska maailma muuttuu ja joskus tulee yleisöä ja joskus ei tule. Aina mietitään tarkkaan mitä voi tehdä. Varmaan ollaan jotakin vanhoja provinssikävijöitä menetetty, kun ollaan eräällä lailla kaupallistuttu ja on esimerkiksi sponsorit tulleet näkyvämpään osaan, kertoo Harri Pihlajamäki.

Selmun 20-vuotisjuhlien kunniaksi Rytmikorjaamolla on lauantaina avoimet ovet klo 9-15. Illalla puolestaan samassa paikassa esiintyvät ilmaiskeikalla muun muassa eestiläinen Iiris, Flaming sideburns sekä Pauli Hanhiniemi.

.
.