1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. autot

Entistä harvempi auto lahoaa luontoon

Autojen romutustodistuksia kirjoitetaan entistä enemmän, mikä tarkoittaa, että yhä useampi auto päätyy kierrätettäväksi. Heinäkuussa koko maassa romutustodistuksia kirjoitettiin ennätyksellinen määrä. Vaikka suunta on hyvä, silti osa vanhoista autoista hajoaa pihoilla tai luonnossa.

autot
Autopurkaamo Vaasan Suvilahdessa
Hans-Mikael Holmgren / Yle

Tiensä päähän tulleet autot tuodaan entistä useammin kierrätettäväksi valtuutetuille vastaanottajille, joita ovat muun muassa monet autopurkaamot.

Tästä huolimatta koko maassa on arvioitu, että noin 30 000 autoa katoaa eli ne eivät päädy mihinkään rekistereihin. Silloin kyse voi olla vaikkapa kotipihalle unohdetusta autosta. Riskit ympäristölle ovat suuret.

- Kun vaan tarpeeksi aikaa autolle annetaan, niin kyllä se ne myrkyt sieltä luovuttaa. Jossakin vaiheessa tulee vastaan aika, jolloin jäähdytysnesteet, öljyt ja bensat valuvat ulos, ruoste ja korroosio tekevät tehtävänsä, kertoo Suvilahden Autopurkaamon omistaja Jani Haapala.

Kunnilla ei ole resursseja puuttua pihoille hautautuviin autoihin

Vaasan kaupungilta ja Mustasaaren kunnasta kerrotaan, ettei kunnan ympäristöviranomaisilla ole aikaa katsoa yksittäisten romuautojen perään. Vain jos pihaa pidetään useiden autojen romuvarastona, kunnat saattavat ryhtyä toimeen.

Yksi syy, miksi kaikki autot eivät päädy kierrätettäväksi on, että edelleenkään moni ei tiedä pääsevänsä romuautosta eroon ilmaiseksi. Esimerkiksi Suvilahden Autopurkaamolle tulee vieläkin usein soittoja, joissa tiedustellaan, kuinka paljon maksaa, jos auton tuo purkaamolle.

- Silloin on kyllä mukava vastata, että ei maksa mitään, Haapala hymyilee.

Tiedonpuutteen lisäksi on toinenkin syy, miksi osa autoista jää hajoamaan kotipihalle.

- Autoon liittyy tunnesiteitä. Joko siihen, että se on niin hyvin palvellut 10 vuotta, että pienellä vaivalla, kun aikaa löytyy "kyllä minä vielä tuon tuosta kuntoon laitan ja liikenteeseen", ja sitten vuosia vierii: ei löytynyt aikaa tai savotta on mahdoton.

- Se olisi hienoa, kun niihin ei rakastuttaisi, mutta sellaistakin pääsee sattumaan, Haapala runoilee.

Lue seuraavaksi