Koe uusi yle.fi

Venäjän duuma erotti opposition kansanedustajan

Gennadi Gudkovia syytetään laittomasta osallistumisesta liiketoimintaan. Gudkov epäilee , että todellinen syy on hänen osuutensa presidentti Vladimir Putinin vastaisissa protesteissa.

Ulkomaat

Venäjän parlamentin alahuone duuma on päättänyt erottaa opposition kansanedustajan Gennadi Gudkovin. Häntä syytetään laittomasta osallistumisesta liiketoimintaan. Gudkov tukijoineen kuitenkin uskoo, että taustalla on hänen osuutensa presidentti Vladimir Putinin vastaisissa mielenosoituksissa.

Duuma päätti Oikeudenmukainen Venäjä -puoluetta edustavan Gudkovin erottamisesta äänin 291 - 150. Vastaan äänestivät Oikeudenmukaisen Venäjän lisäksi myös kommunistipuolueen kansanedustajat.

Putin ei anna anteeksi petosta.

Politiikantuntija Stanislav Belkovski arvioi Gudkovin siirtymistä opposition tukijaksi.

– Duuma on häpäissyt tänään itsensä koko maailman edessä, Gudkov sanoi poistuessaan parlamentista. Hän kertoi myös valittavansa päätöksestä korkeimpaan oikeuteen.

Parlamentin alahuoneesta erottaminen tarkoittaa myös sitä, ettei Gudkovilla ole enää syytesuojaa. Hänen tukijansa pelkäävät, että hänet saatetaan nyt pidättää, ja että muitakin kansanedustajia uhkaa Gudkovin kohtalo. Ensimmäisenä sitä saanee pelätä Gudkovin poika Dmitri, joka myös on kansanedustaja.

Gennadi Gudkovia syytetään osallistumisesta rakennusmateriaaleja myyvän yrityksen johtamiseen. Yritysten omistaminen ei ole kansanedustajilta kielletty, mutta he eivät saa suoraan osallistua niiden toimintaan. Gudkov kiistää syytökset.

Eliitin pelkäämä?

56-vuotias Gudkov valittiin duumaan vuonna 2001 alun perin hallitsevan Yhtynyt Venäjä -puolueen listoilta. Vuonna 2007 hän kuitenkin siirtyi Oikeudenmukainen Venäjä -puolueeseen, joka on viime vuosina kallistunut aiempaa enemmän opposition puolelle.

Venäjän hallituksen entinen neuvonantaja Gleb Pavlovski pitää Gudkovin erottamista osoituksena siitä, että Venäjän johto arveli hänen esimerkkinsä innostavan muitakin valtakoneiston jäseniä liittymään oppositioon. Eliitti todella pelkäsi häntä, Pavlovski sanoo.

Toinen politiikantuntija, Stanislav Belkovski, puolestaan arvioi päätöstä kostoksi siitä, ettei Gudkov enää ollutkaan kuuliainen järjestelmälle, jota oli totellut vuosia.

– Putin ei anna anteeksi petosta, Belkovski sanoo.

Lähteet: AP, AFP, Reuters, Yle Uutiset