1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Lapsetkin käyttävät jo kellokorttia

Uudenlainen kännykän avulla tapahtuva kirjautuminen on käytössä Itä-Suomessa Liperissä ja Kiteellä. Koko Suomessa vastaavanlainen aikaseuranta on käytössä vain kymmenessä kunnassa.

Kotimaan uutiset
Päiväkodin sähköisiä kirjautumislätkiä
Anu Rummukainen

Yksivuotias Sanni kirjattiin sisään päiväkotiin kellokortilla. Liperin kaikissa päiväkodeissa on käytössä niin sanottu mobiilikirjautuminen. Käytännössä lasten hoitoaikaa päiväkodissa seurataan kellokortilla.

Puolivälin päiväkodissa sähköinen kirjautuminen on ollut käytössä huhtikuusta. Alussa kellokorttia kohtaan oli epäilyksiä niin vanhemmilla kuin työntekijöillä.

- Aluksi olin vähän, että mitä ihmettä. Mutta ihan helpolta tuntuu. Lapsi tuodaan ja se kirjataan sisään sen lätkän avulla. Sitten kun haetaan niin sama juttu, Riina Vallin kertoo.

- Kyllähän se vähän herätti kauhua ensin, että miten tällainen lähtee toimimaan ja että kaikki oppivat käyttämään sitä, lastentarhanopettaja Taina Laitinen Puolivälin päiväkodista sanoo.

Sähköinen sisään- ja uloskirjautuminen otettiin käyttöön laskutussyistä. Sitä perustellaan myös turvallisuusnäkökulmilla.

Lasku tuntien mukaan

Liperin kunnan perhepäivähoidossa ja vuoropäiväkodissa laskutus tapahtuu nykyään päivien sijaan tuntien perusteella. Lasten ylitöistä lähteekin lasku kellokortin tarkasti.

- Taustalla on se, että laskutus olisi oikeudenmukainen perheille ja, että vanhemmat varaisivat hoitoaikaa vain todellisen tarpeen mukaan. Jo tunninkin lyhyempi päivähoitopäivä on merkityksellistä lapselle, Liperin varhaiskasvatuksen johtaja Sirkka Korhonen sanoo.

Aluksi olin vähän, että mitä ihmettä. Mutta ihan helpolta tuntuu.

Riina Vallin

Tuntiperusteinen laskutus on tarkoitus laajentaa ensi syksynä myös muihin kunnan päiväkoteihin.

Tarkan laskutuksen lisäksi sähköisellä kirjautumisella varmistetaan, että hoitajat tietävät milloin lapsi on paikalla. Päiväkodista kerrotaan, että etenkin isompien lasten kanssa käy toisinaan niin, että lasten tulosta tai lähdöstä ei muisteta ilmoittaa hoitajille.

- Tässä tulee aina otettua se kontakti vanhempiin. On pakko tulla lähelle, että saadaan kirjattua lapsi sisään ja ulos. Siinä on hyvä hetki käydä läpi myös kuulumiset, lastentarhanopettaja Taina Laitinen Puolivälin päiväkodista sanoo.

Jokaiselle lapselle läpyskä

Jokaisesta lapsesta annetaan kummallekin vanhemmalle oma läpyskä, jolla lapset kirjataan päiväkotiin. Useamman lapsen perheissä läpysköitä on iso nippu ja vanhemmat saavatkin olla tarkkana kenet kirjaa minnekin.

- Kyllä se vähän huvittavuutta tuo välillä. Niitä on hyvä yrittää pitää tallessa ja erotella, että mikä on kenenkin, lastentarhanopettaja Taina Laitinen Puolivälin päiväkodista sanoo.

Kännykällä luettavasta kirjautumislaitteesta on tehty avaimenperään sopiva.

- Minulla se kulkee työavaimen mukana, joten siinähän se menee. Ja jos läpykkä ei ole mukana, niin sitten ajat kirjataan käsin, Nina Mononen sanoo.

Lue seuraavaksi