1. yle.fi
  2. Uutiset

Aggressiivisen tulokaslajin kanta selville onkikisalla

Helsingissä järjestetään sunnuntaina onkikisa, jossa tavoitellaan saaliiksi tulokaslaji mustatäplätokkoa. Kisan yhtenä tavoitteena on kartoittaa aggressiivisen tulokkaan yleisyyttä Helsingin vesillä.

Kotimaan uutiset
Mustatäplätokko kämmenellä.
Jussi T. Pennanen

Mustatäplätokon invaasiota Helsingin rannoille on jo odoteltu, sillä se on vallannut hiljalleen tilaa Itämeren rannikoilla. Helsingissä laji tavattiin ensimmäisen kerran vuonna 2009. Lajin vaikutuksia Suomen lajistoon ei vielä tunneta.

- Se tiedetään, että mustatäplätokko on melkoinen ahmatti ja aggressiivinen. On syytä pelätä, että se vie elintilaa joiltakin kalalajeiltamme, sanoo tutkija Lauri Urho Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitokselta.

Mustatäplätokko-ongintakisa järjestetään jo toisena vuotena peräkkäin, jotta saataisiin selville lajin yleisyys Helsingin vesillä. Kanta on lisääntynyt räjähdysmäisesti muutamassa vuodessa.

Onkiminen on helppoa

Mustatäplätokko on helppo saada saaliiksi tavallisilla onkivälineillä. Syötiksi kelpaa mato tai kärpäsen toukka, ja lajia kannattaa tavoitella pohjasta. Varmoja saantipaikkoja ovat esimerkiksi Eteläsataman rannat ja Ruoholahden kanava.

Kilpailun voitto ratkaistaan saatujen yksilöiden määrän perusteella. Viime vuoden voittoon riitti 40 tokkoa.

Kilpailualueena ovat Helsingin kalavedet. Kilpailu alkaa ja päättyy Mustikkamaan kupeessa sijaitsevaan Honkaluotoon. Juniorisarjan 30 ensimmäistä ilmoittautunutta saa lahjaksi Helsingin liikuntaviraston lahjoittaman valmiin onkisetin.

Lue seuraavaksi