Koe uusi yle.fi

Abiturientti hylättiin laskimen vuoksi

Lahden Yhteiskoulun rehtori hylkäsi viime vuoden keväällä kirjoittaneen ylioppilaskokelaan kaikki suoritukset. Abiturientti kanteli asiasta, mutta apulaisoikeuskansleri ei puuttunut hylkäämiseen.

Kotimaa
Lyijykynä kädessä, laskin pöydällä. Kirjoittaa avattuun kirjekuoreen numeroita.
Derrick Frilund / Yle

Kiista koski sitä, oliko kokelaiden kirjoituksissa käyttämien laskinten muistien tyhjentäminen oppilaan vai opettajan vastuulla.

Abi kärähti laskimen luvattomasta aineistosta matematiikan kokeeseen osallistuessaan. Hän jätti laskimensa matematiikan opettajan tarkastettavaksi. Tämä löysi laskimesta lukion matematiikan ja fysiikan kursseihin liittyviä aineistoja.

Tähän paikkaan abin kirjoitukset eivät vielä katkenneet, vaan hän sai käyttöönsä toisen laskimen matematiikan kokeeseen.

Myöhemmin lukion rehtori hylkäsi kokelaan kaikki suoritukset kevään 2011 ylioppilaskirjoituksissa.

Abin mielestä hylkyä ei voi tällä perusteella tehdä. Hänen mielestään laskimen tyhjennys ja varmistus oli koulun vastuulla.

Abin mielestä hylkyä ei voi tällä perusteella tehdä. Hänen mielestään laskimen tyhjennys ja varmistus oli koulun vastuulla.

Ylioppilaskokelas valitti rehtorin päätöksestä Kouvolan hallinto-oikeuteen, joka hylkäsi valituksen.

Hallinto-oikeus katsoi, että vastuu kokelaan käyttämän laskimen muistin tyhjentämisestä on tällä itsellään. Kokelaan vastuulla on myös se, että hän on tästä tietoinen.

Kokelas kanteli kirjoituksista apulaisoikeuskanslerille ja epäili, että jos koulut ymmärtävät tarkastusvastuun eri tavoin, eivät kokelaat ole keskenään yhdenvertaisessa asemassa.

Apulaisoikeuskansleri totesi, että hänellä ei ole toimivaltaa muuttaa tuomioistuinten ratkaisuja.

Apulaisoikeuskansleri kuitenkin kiinnitti toimenpiteenään huomiota muun muassa siihen, että kaikilla kokeisiin osallistuvilla on selkeä ja yksiselitteinen tieto vilpillisestä menettelystä ja sen yrityksen seuraamuksista.

Yle.fi-etusivulla juuri nyt:

Hiihto

Jauhojärveltä löytyy ymmärrystä venäläishiihtäjiä koskeneeseen päätökseen

"Ilman muuta näyttöä on vaikea sulkea kilpailuista"

Roy Moore

Alabamalaiset eivät poliitikon ahdisteluepäilyistä hätkähdä: "Meitä eivät muut käske!"

Perheväkivalta

12 naista kuoli parisuhdeväkivallan seurauksena viime vuonna – Näin asiantuntijat puuttuisivat väkivaltaan

Puoli seitsemän

Mikä on hauskin Suomi 100 -tuote? Lähetä meille siitä kuva!