Ruma Helsinki aukesi opaskierroksen kautta

60-70 -luvuilla valmistuneita rakennuksia ei yleensä pidetä rakennustaiteen helminä. Rumuuteen pääsi tutustumaan osana OpenHouseHelsinki-tapahtumaa.

arkkitehtuuri
YLE / Jukka Koski

60-70 -lukujen arkkitehtuurilla on huono maine. Sitä pidetään suorastaan rumana. Kallion virastotalolta startanneella kierroksella tutustuttiin tämän aikakauden rakennusten rumuuteen.

- Nämä aikakaudet mielletään usein rumiksi, koska sen aikakauden arkkitehtuurista on poistettu kaikki ylimääräinen, kertoo kierroksen opas, arkkitehtuurimuseon amanuenssi Petteri Kummala.

Kummalan mukaan tämän aikakauden rakennuksista puuttuu yksityskohdat joita jugend-rakennuksista löytyy. Arkkitehtuuri kehittyi hiljalleen 30-luvulta siihen suuntaan. Arkkitehtuuri kehittyy samalla tavalla kuin muutkin taiteenlajit.

Sitä aikaa voi kutsua jopa surulliseksi.

Petteri Kummala

- Runoudesta pudotetaan pois riimejä ja kuvataiteessa mennään abstraktiin esitykseen kuvaavan sijaan. Sen aikakauden arkkitehtuurissa pudotettiin ornamentit pois, jäljelle jäi vain käytännöllisyys, Kummala jatkaa.

Kauneutta löytyy silti kolhoudesta

Kummala löytää 60-70 -lukujen rakennuksista myös tietynlaista kauneutta.

- On kiehtovaa nähdä miten tilankäytännöllisiä ongelmia on ratkaistu, miten julkisivun materiaalit sointuvat toisiinsa ja mikä on niiden rytmi. Yksityiskohdat nousevat yhä tärkeämpään merkitykseen.

Tulevaisuus näyttää valoisalta

Rakentamisen perusfunktio ei ole muuttunut viimeiseen 20 vuoteen. Jokaisella aikakaudella on omat tunnusmerkkinsä. Kymmenen vuotta sitten rakennettiin innolla lasista ja teräksestä.

- Varsinkin toimistorakentaminen oli silloin erityisen yksioikoista teräs-lasi-liittoa. Sitä aikaa voi kutsua jopa surulliseksi.

Puuarkkitehtuurista ja uusista, innostuneista tekijöistä Kummala povaa kelkan kääntäjää. Rakennetaan uutta, mutta kunnioitetaan samalla vanhaa.

OpenHouseHelsinki järjestää opastettuja kierroksia koko viikonlopun ajan. Kierroksille on yleisöllä vapaa pääsy.