Sinfoniaorkesterin nimi rakentaa brändiä

Lahdessa sinfoniaorkesterin nimi on Sinfonia Lahti. Tampereella taas Tampere Filharmonia. Kertooko nimi orkesterin koosta?

kulttuuri
Okko Kamu johtaa Sinfonia Lahtea
Okko Kamu johtaa Sinfonia Lahtea.Teemu Kirjonen

Sinfoniaorkesterien koko vaihtelee. Esimerkiksi Lahdessa soittajia on vajaa 70, Tampereella vajaa 100. Toinen käyttää itsestään nimitystä 'sinfonia', toinen 'filharmonia'.

- Soittajamäärä voi olla sama, käytännössä kyse on siitä, millä nimellä orkesteri haluaa itseään kutsuttavan, Sinfonia Lahden apulaisintendentti Teemu Kirjonen kertoo.

Täysikokoisesta sinfoniaorkesterista seuraavana tulee sinfonietta, jossa soittajia on muutamia kymmeniä. Termien käyttö kuitenkin vaihtelee.

- Suomesta löytyy orkestereja, jotka käyttävät itsestään sinfonietta-nimeä. Toisaalta on samankokoisia kokoonpanoja, jotka ovat sinfoniaorkestereja. Se on veteen piirretty viiva, ehkä osa haluaa ottaa nimessään isomman orkesterin leimaa, Kirjonen arvelee.

Klassisessa musiikissa pienin yhtyekokoonpano on kamariorkesteri. Niiden kohdalla nimi ja soittajamäärä ovat paremmin linjassa. .

- Kamariorkesterissa on korkeintaan parikymmentä soittajaa. Eivätkä kamariorkesterit kutsu itseään sinfoniaorkestereiksi, apulaisintendentti Teemu Kirjonen sanoo.