Arhinmäki jääkiekkokohusta: "En ole kukkahattutäti"

Kulttuuri- ja urheiluministeri Paavo Arhinmäen mielestä ylilyönnit pitää karsia jääkiekkoilusta. Kovat ja reilut otteet sekä kuohuvat tunteet kuitenkin kuuluvat lajiin, hän sanoo.

urheilu
Kulttuuri- ja urheiluministeri Paavo Arhinmäki.

Kulttuuri- ja urheiluministeri Paavo Arhinmäen (vas.) mielestä HIFK:n ja Jokerien saamat kovat rangaistukset ovat oikeita signaaleja. Tuomiot ovat selvä viesti siitä, että rangaistukset kovenevat entisestään, jos vastaava vielä jatkuu, hän sanoo.

- On hyvä, että sekä SM-liigan johto että Jääkiekkoliiton johto sanovat selväsanaisesti, että tämä pitää saada nyt kuriin.

Elokuun lopussa pelatussa helsinkiläisseurojen ottelussa nähtiin rajua väkivaltaa. Seurat saivat tästä SM-liigan kurinpitoryhmältä kovat rangaistukset.

- Jääkiekkoon kuuluu kovat ja reilut otteet, taklaukset, ja joskus tunteetkin kuohuvat. Sen sijaan polvitaklaukset, päähän kohdistuvat taklaukset ja päällekarkaukset siihen eivät kerta kaikkiaan kuulu. Ne pitää karsia pois, Arhinmäki painottaa.

Liiallisuuksiin ei kuitenkaan pidä Arhinmäen mielestä mennä.

- En ole sellainen kukkahattutäti, joka sanoo että taklaukset ja tunteet pois jääkiekosta. Erikseen on se, jos mennään yli, ja on vaara pelaajien loukkaantumisesta - ne pitää kerta kaikkiaan karsia pois.

Junioritoiminta ei saa kärsiä

Jääkiekkoliitolle on tälle vuodelle myönnetty valtionapua vajaat 1,5 miljoonaa euroa. Arhinmäki ei automaattisesti pienentäisi tukea väkivaltaisuuksien vuoksi.

- SM-liiga on ammattiurheilua ja SM-liigajoukkueet osakeyhtiöitä. Ministeriö ei tue valtionavulla tätä toimintaa vaan junioritoimintaa. Jos ammattiurheilussa tapahtuu ylilyöntejä, pannaanko siitä juniorijääkiekkoilijat kärsimään, Arhinmäki kysyy.

- Jos Jääkiekkoliitto ei puuttuisi näihin asioihin, totta kai sillä pitäisi olla vaikutusta. Nyt ainakin on selväsanaisesti sanottu, että tämän pitää loppua.