yle.fi-etusivu

Uuselintarvikkeita ja potenssilääkkeitä vedetään pois markkinoilta

Ravintolisä voi aiheuttaa kuluttajaryhmille vakavia sydänperäisiä haittavaikutuksia, minkä vuoksi sen ei katsota olevan turvallinen elintarvikkeissa.

Kotimaa

Penelo Oy vetää markkinoilta maahantuomiaan ravintolisiä, jotka on todettu määräystenvastaisiksi Tullilaboratorion tutkimuksissa. Yritys on myynyt tuotteita verkkokaupassaan yksityisille kuluttajille.

Yksi ravintolisistä, 4 Play for men, sisälsi potenssia kohottavaa lääkeainetta, tadalafiilia. Ainetta ei mainita ravintolisän ainesosaluettelossa. Aine voi aiheuttaa kuluttajaryhmille vakavia sydänperäisiä haittavaikutuksia, minkä vuoksi sen ei katsota olevan turvallinen elintarvikkeissa.

Kahden ravintolisän todettiin sisältävän hyväksymättömiä uuselintarvikkeita, joiden turvallisuutta ei ole arvioitu. Toinen ravintolisistä, African Mango Extreme, sisälsi Irvingia gabonensis -kasvia sekä toinen, Pure Amazon Acai Slim Atox, Hoodia gordonii -kasvia.

Lisäksi kaikista tuotteista puuttuivat suomen- ja ruotsinkieliset pakkausmerkinnät sekä ravintolisille pakolliset varoitusmerkinnät.

Yritys on lopettanut valmisteiden myynnin ja pyytänyt asiakkaitaan palauttamaan tuotteet yritykselle.

Yle.fi-etusivulla juuri nyt:

Tehtävänä tulevaisuus

Goodbye, kuukkelimetsä: Hakkuukiistat palasivat Suomeen, kun biotalous jauhaa puuta rahaksi

Ilmoitus laukauksista

Lontoon joukkohysteria: Poliisi etsii asemalaiturilla olleita miehiä

Egyptin moskeijahyökkäys

Egyptin presidentti julisti suruajan: "Moskeijaisku kostetaan äärimmäisellä voimankäytöllä"

NHL

Jere Lehtisestä tuli neljäs suomalaispelaaja, jonka pelipaita nostettiin NHL-hallin kattoon