Koe uusi yle.fi

Vapautetut journalistit: "Ajattelemme vankeuteen kuolevia"

Ruotsalaisjournalistit näkivät yli vuoden kestäneessä vankeudessaankin asioita, joista maailmalle on kerrottava. Etiopian vapauttama kaksikko piti liikuttavan tiedotustilaisuuden perjantaina palattuaan kotimaahan.

Ulkomaat
Kuvassa vasemmalla valokuvaaja Johan Persson vierellään toimittaja Martin Schibbye.
Jonathan Nackstrand / AFP / Lehtikuva

Etiopian vangitsemat ja vapauttamat kaksi ruotsalaisjournalistia ovat pitäneet kotimaassaan koskettavaa tiedotustilaisuutta maanmieskollegojensa keskellä. Ruotsiin yli vuoden kestäneen vankeuden jälkeen päässeet Martin Schibbye ja Johan Persson kertoivat ajatuksiensa olevan ennen kaikkea niiden luona, jotka ovat yhä vankilassa ja kuolevat tuomittuina.

Etiopia armahti ruotsalaiset 11 vuoden vankeustuomiolta tavanomaisessa joukkovapautuksessa, missä lähes 2 000 muuta tuomittua pääsi vankilasta. Ruotsalaiset istuivat rangaistustaan terrorismin tukemisesta ja laittomasta maahantulosta. Kaksikko oli liikkunut Etiopiassa kapinallisjärjestön jäsenien kanssa Ogadenin alueella.

Kolmekymppiset journalistit totesivat, että pituudeltaan 11 vuoden vankeusrangaistus olisi todellisuudessa ollut kuolemantuomio.

- Etiopia onnistui vangitsemaan meidät, kaksi journalistia, mutta eivät koskaan onnistuneet vaientamaan journalismia. 14 viime kuukauden aikana olemme nähneet asioita, tulleet asioille alttiiksi ja olleet vangittuina maailman suojattomimpiin ja unohdetuimpiiin kuuluvien ihmisten kanssa, toimittaja Martin Schibbye kertoi lehdistötapaamisessa.

Anteeksipyynnöt olivat sanahelinää

Valokuvaaja Johan Persson ei ollut uskonut, että joutuisi Etiopian tuomitsemaksi länsimaisena journalistina. Ruotsalaisten hyväksi eivät kuitenkaan olleet kuvat, joissa he poseerasivat aseiden kanssa. Kuvat oli otettu luottamuksen vahvistamiseksi kapinallisten kanssa.

Vapautus edellytti virallista anteeksipyyntöä Etiopialta. Journalistit vakuuttelivat jopa, että saapuminen Ogadeniin oli oman elämän suurin virhe.

- Emme tarkoittaneet mitään anteeksipyynnöistä, joita valtiollisessa televisiossa näytettiin, Persson kumosi.

- Loppujen lopuksi Etiopia voitti, koska kukaan toimittaja ei saa tulla alueelle.

Parivaljakko oli raportoimassa Ogadenissa ruotsalaisen öljy-yhtiön paikallisista vaikutuksista sekä poliittisesta tilanteesta alueella. Heidän mukaansa Ogadeniin ei olisi ollut minkäänlaista pääsyä ilman kapinallisten apua.

Schibbyen ja Perssonin viesti lehdistötilaisuudessa oli, että on huutava vääryys tuomita vuosiksi vankilaan työnsä tekemisestä. Etiopia on toistellut, ettei tuomiolla ollut mitään tekemistä ruotsalaisten työn kanssa.