1. yle.fi
  2. Uutiset

50-vuotias eräteos on downshiftingiä puhtaimmillaan

Kuopiolaisen kirjailijan Jorma "Hako" Ollikaisen Kelokämppä-teoksesta julkaistiin perjantaina laajennettu neljäs painos. Kirjan julkaissut rahasto pitää erakosta kertovaa tarinaa hyvinkin ajankohtaisena.

Kotimaan uutiset
Kelokämppä-kirjan kuvassa kirjailija Jorma " Hako" Ollikainen huilaa töiden lomassa auringonpaisteessa.
Kelokämppä-kirja

Vuonna 1962 julkaistu Kelokämppä-teos ilmestyi perjantaina uudistuneena painoksena.

Painos on lajissaan jo neljäs, ja kaikki aiemmat niteet ovat menneet kuin kuumille kiville.

Kelokämppä kertoo savolaiserakon Albin Tirkkosen elämästä Lapin erämaassa. Kirjan tarina on todenmukainen kuvaus erakkomiehen ajattelun kehittymisestä Inarin saloilla.

Kirjan julkaisi nyt 40-vuotisjuhlavuottaan viettävä Jorma " Hako" Ollikaisen rahasto, joka toimii kuopiolaisen Haminalahden Metsästysseuran yhteydessä. Rahaston asiamiehen mukaan erämaaelämästä kertova tarina on ajankohtainen vielä nykyäänkin.

- Siinä kuvataan kalastusta ja metsästystä ja niitä harjoittavan erakon elämänfilosofiaa. Se ei ole luonnonvarojen ryöstämistä vaan luonnon ehdoilla elämistä. Nykyään puhutaan downshiftingistä - ehkä siinä on sitäkin, kuvailee teosta Jorma "Hako" Ollikaisen rahaston asiamies Jussi Kolehmainen.

Taitavaa kynänkäyttöä

Kelokämpän kirjoittanut Hako Ollikainen oli taloustoimittaja, mutta samalla erakkoelämä viehätti häntä itseäänkin.

- Hako toimi sodassa ammattimetsästäjänä, mutta täällä Haminalahdessa hän oli hirvijahdissa mieluummin ajomiehenä kuin passissa. Metsästysmajalla hän istui mieluiten tuvan nurkassa. Hako oli pidetty mutta vaatimaton mies, kuvailee kirjailijaa Hakon aikalainen ja tuttava Kaarlo Palmroth, joka on myös Haminalahden Metsästysseuran kunniapuheenjohtaja.

Palmrothin mukaan Hako Ollikaisen kynänkäyttö oli taitavaa.

- Hän oli sujuva kirjoittaja, joka katsoi luontoa vähän eri silmällä kuin tavallinen kulkija. Hän korosti sitä, kuinka luontoa pitää kunnioittaa, Palmroth kertoo.

Hakon perintö elää

Kelokämppä-kirja päättyy Albin-erakon kuolemaan. Myös kirjailija Ollikainen kuoli itse kirjan maisemissa keväällä 1972, kun hän ajoi moottorikelkallaan Kirakkajoen kevätjäihin.

Hiljaa pitää miehen kairassa kulkea ja nostaa hattua kelopuulle.

Albin Tirkkonen

Ollikaisen vaalimat asiat elävät kuitenkin nykyisin vahvasti. Kuolinvuonna perustettu rahasto nimittäin paitsi julkaisee kirjoja myös edistää luonnonsuojelua.

Rahaston asiamiehen mukaan erakko-Albinin kuolematon ajatus on hyvä lähtökohta nykyajan ihmisillekin.

- Albin totesi, että hiljaa pitää miehen kairassa kulkea ja nostaa hattua kelopuulle. Minä tulkitsen sen niin, että meidän tulee kunnioittaa luontoa, toteaa asiamies Jussi Kolehmainen.

Lue seuraavaksi