1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

Tex-mex haastaa makuaistin

Lihapullien ja makaronilaatikon väliin on paikallaan välillä tuikata vaikkapa tex-mexiä, eli teksasilais-meksikolaista ruokaa. Chili-paprikat, muutkin kasvikset, liha eri muodoissaan ja maissipohjaiset tortillat ovat tex-mexin perusta.

ilmiöt
Chilipalkoja.
Chilipalkoja.YLE / Sami Tammi

Kun lähtee virittämään tarjolle tex-mex-kattausta, kirjataan kauppalistalle mukaan muun muassa chilipaprikaa, tomaattia tai tomaattimurskaa, maissijauhoa tai durum-vehnäjauhoa, jonkun sortin lihaa ja miksei myös papuja, avokadoa ja reilusti erilaisia kasviksia.

- Tex-mex sekoitetaan usein meksikolaiseen keittiöön, joka on yksi maailman kolmesta tärkeimmästä gastronomiasta kiinalaisen ja ranskalaisen keittiön ohella. Tex-mex on kuitenkin teksasilais-meksikolaista ruokaa, ja pitkälti yhdysvaltalaisten virittämä sovellus, avaa keittiömestari Jari Parkman Pohjois-Karjalan aikuisopistolta.

Tyypillinen tex-mex-tarjottava on tortilla, maissiohukainen, joka paistetaan pannussa. Kun tortillan sisään kootaan vahvasti maustettua lihaa, kanaa, kasviksia ja kastikkeita, syntyy taco; yleisin meksikolainen pikaruoka.

- Meksikolainen ruoka on yleensä vahvasti maustettua ja siihen kuuluvat olennaisesti chilipaprikat, joita löytyy kymmeniä eri lajeja. Suomalaisen suu ei välttämättä kaipaa hurjan tulista evästä, joten kannattaa valita chilipaprika omaa makua vastaten, ja chilin poltetta voi vähän taittaa vaikkapa vatkatun smetanan avulla, Parkman vinkkaa.

Myös kotimainen Aura-juusto

Salsaa vai guacamolea?

Tortillan täytteiden tärkeä lisuke on kastike, joka voi olla tomaattipohjainen salsakastike, tai avokadosta synnytelty guacamole. Kun tortilla kääräistään kahtia taittamisen sijaa rullalle, pyörähtää nimikin burritoksi.

- Salsakastikkeen saa synnyteltyä itsekin kohtuullisella vaivalla. Sen pohjana ovat chilipaprikat, kaltatut tomaatit, tai jos haluaa oikoa, käy kastikkeen pohjaksi myös valmis tomaattimurska, valkosipuli, sipuli ja mausteet. Guacamole taas valmistuu soseutettuun avokadoon, Jari Parkman evästää.

Tortillat syntyvät joko maissijauhosta, tai tavallista vehnäjauhoa paremman sitkon antavasta durumvehnäjauhosta. Vaikka tortillan nimi kuulostaa hiukan eksoottiselta, ei kyseessä oikeastaan ole juuri kotoista sultsinankuorta kummempi juttu. Tortillat paahdetaan pannulla, joten valurautapannu on syytä löytyä kotoa ennen baakarointia.

Lue seuraavaksi